El president Antich i el conseller Moragues, ahir al Consolat de Mar, durant l'audiència amb els representants del Consell Social. | M.À.Cañellas

TW
75

Fa poques setmanes van ser les paraules del president del PP balear, José Ramón Bauzá, sobre la intenció de derogar/rectificar la Llei de normalització lingüística i/o el Decret de mínims les que posaren en alerta molts de sectors de la societat balear. Ara, el Consell Social de la Llengua Catalana (CSLC) respon al líder popular -que no esmenta de manera explícita- amb un manifest que té previst aprovar demà. El Consell diu que "lamenta l'actitud dels qui maniobren amb arguments inconsistents per impedir que els infants escolaritzats als centres de les Illes tinguin una bona preparació en la llengua del país on viuen i per aturar l'avanç en un àmbit tan decisiu per a la pervivència de la llengua catalana".

El CSLC, tanmateix, no només denuncia la situació, sinó que demana al Govern que "actuï amb la màxima diligència perquè el català sigui com més aviat millor la llengua efectiva i normal de l'ensenyament". Al seu parer, "cal assegurar que tots els alumnes acabin el període obligatori d'escolarització amb un coneixement total de l'idioma propi". Així, insta les forces polítiques que "assumeixin la llengua catalana com una característica essencial de la personalitat del poble de les Illes Balears" que veuen com a "necessària per mantenir sòlidament la cohesió de la societat illenca".

El Consell desitja que "la llengua deixi de ser perennement un punt de conflicte més o menys revifat o esmorteït segons els interessos particulars dels partits en determinades ocasions o circumstàncies". En el document, a més, s'hi pot llegir entrelínies el suport a l'IES Pau Casesnoves d'Inca, que aprovà un manifest a favor de la llengua catalana fa poc més d'un mes i també convocà per al 10 de febrer un acte simbòlic de protesta als centres educatius en contra dels ideals lingüístics de Bauzá.

El Consell mostra "tot el suport als esforços fets per molts de centres escolars per ampliar les àrees i els cursos que es facin en català", i considera "lamentable que, a gairebé 25 anys de la promulgació de la Llei de normalització lingüística de les Balears, encara hi hagi centres educatius on la llengua pròpia de les Balears no sigui la llengua normal en tot el seu funcionament". La funció del Consell és assessorar el Govern en matèria de polítia lingüística. A més del president Antich i altres càrrecs institucionals, està integrat per 52 vocals d'institucions públiques i entitats civils. Durant la darrera legislatura de Jaume Matas, l'organisme fou desactivat.