cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:
12°

El Parlament insta el Govern a redactar una llei de caixes d'estalvis de Balears

L'arxipèlag és l'única comunitat que no disposa d'aquesta norma

El ple del Parlament ha aprovat avui una proposició no de llei d'Unió Mallorquina (UM) que insta el Govern a promoure la redacció d'una llei de caixes d'estalvis, una norma de la qual disposen totes les comunitats autònomes tret de les Balears.

La cambra legislativa ha aprovat per assentiment crear l'esmentada llei, encara que ha rebutjat -amb 3 vots a favor dels diputats d'UM i 44 en contra de la resta- aprovar un decret urgent transitori perquè el Govern hagi d'autoritzar qualsevol cessió d'actiu d'una caixa o adhesió a un Sistema Institucional de Protecció (SIP).

El diputat i líder d'UM Josep Melià ha justificat la proposició no de llei pel fet de que Balears és l'única comunitat que manca d'una llei de caixes d'estalvis, cosa preceptiva a partir del Decret 6/1984, i per la preocupació que ha generat el procés de fusió d'entitats bancàries.

Ha assenyalat que la seva major preocupació rau en la possible desnaturalització de les caixes d'estalvis, de les que ha dit que "s'estan deslocalitzant i que privatitzen". Segons el diputat, amb la reestructuració, les caixes estan canviant les seves seus de lloc i a més el procés és "una primera passa cap a la seva conversió en bancs".

Invasió de competències

El diputat d'UM ha criticat que en els processos de reestructuració de les caixes hi ha hagut "una clara invasió competencial" perquè les competències són autonòmiques i ha reclamat que el Govern "tingui potestat decisòria en processos de fusió".

En el cas concret de les Balears, Melià ha dit tenir la impressió que el Govern "ha intervingut molt poc" en el procés d'integració en el qual està immersa Sa Nostra.

"No qüestionam el procés de Sa Nostra sinó el paper del Govern en el mateix (...) i el fet que l'objectiu final sigui que les caixes es converteixin en bancs l'hem d'evitar", ha reclamat.

Segons el diputat regionalista, el procés de fusions s'ha justificat en la necessitat d'obtenir fons internacionals i de poder recórrer al Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB), quan en realitat oculta "prejubilacions, acomiadaments, tancament d'oficines, externalizació de serveis i un procés que s'ha volgut ocultar a l'opinió pública".

"Ens resistim al camí final de la desaparició de les caixes d'estalvis, i en concret de Sa Nostra i el seu poder decisori a les Balears, consideram que fa falta una llei de caixes d'estalvis i que el Govern controli i tingui potestat per garantir que no es produirà aquesta desnaturalització del seu vincle amb el territori", ha afirmat.

El Bloc reclama unes caixes potents i arrelades

El diputat del Bloc per Mallorca i PSM-Verds Antoni Alorda ha demanat que es promoguin unes caixes d'estalvis "potents, solvents i arrelades al seu territori", però ha rebutjat que el Govern aprovi un decret urgent per decidir sobre la integració que ja han iniciat entitats com Sa Nostra, per considerar que generaria "confusió en una cosa que ja s'ha produït".

El socialista Josep Lluis Carretero, per la seva banda, ha assegurat que hi ha una proposta legislativa sobre caixes d'estalvis que únicament hauria d'actualitzar-se per ser tramitada i encara que ha manifestat que no ho considera "ni tan urgent ni tan imprescindible" com ha assenyalat UM, ha defensat que es dugui endavant.

El diputat popular Antoni Serra ha dit que els processos de concentració són generalitzats i lògics en la situació de crisi amb una major morositat i caiguda de la solvència econòmica, encara que ha advertit que generen riscs que no es poden obviar, com la deslocalització.

"El fonamental és que tots els clients sàpiguen que els seus fons van per bon camí i estan garantits", ha reclamat Serra, per al que és necessària una legislació específica que aporti seguretat.

El diputat popular ha denunciat "una falta d'implicació preocupant" per part del Govern en el procés en el qual es troba immersa Sa Nostra i ha dit que "hauria de ser compensada, com a mínim, amb aquesta legislació".

Serra ha rebutjat tanmateix que el Govern l'hagi d'autoritzar a hores d'ara, quan el procés està molt avançat perquè "qüestionar-lo i posar-lo en dubte" és llançar un missatge negatiu.

D'altra banda, el ple ha donat conformitat per assentiment a un informe de la Comissió de l'Estatut dels Diputats que ha certificat que no hi ha incompatibilitat per part dels últims parlamentaris que s'han incorporat a la cambra com són Isabel Alemany i Maria Antonia Sureda, d'UM; Marc Pons del grup socialista; i Virtuts Marí i Maria Montserrat del grup popular.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unmes, fa mes de 14 anys
I per què no fan el mateix amb els bancs, i limiten el crèdit a una cosa raonable, i així ens estalviam que hi hagi tanta especulació i potser no hi hagi una altra crisi per aquest tema?
Valoració:-2menosmas
Per Via fora!, fa mes de 14 anys
PSM, Foner? Si investigues les relacions del PSM amb Sa Nostra no te pareixerà gens estrany, tot plegat.
Valoració:3menosmas
Per Foner Mallorquí, fa mes de 14 anys
o Sigui que al PSM li pareix collonut que la seu de sa Nostra estigui a Madrid!! I aquests són els nacionalistes que ens han de salvar, Els únics que darrerament estan a lloc són els d'UM.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente