Bartomeu Vicens, acompanyat pel seu misser Jaume Campaner, a final de desembre de 2009. | Joan Riera - Jaume Morey

TW
0

La defensa de l'exconseller insular Bartomeu Vicens ha presentat també recurs contra la interlocutòria que la jutgessa del cas Can Domenge va decretar a principi de mes. Considera que vulnera el dret fonamental de defensa del seu client, ja que "apunta de manera unidireccional i, per tant, esbiaixada cap a la incriminació" de Vicens, a més "d'obviar tot una sèrie de circumstàncies que el beneficien". Així mateix, l'escrit incideix en "l'absència d'indicis racionals de criminalitat" en els delictes que se l'imputen: prevaricació, frau a l'Administració, malversació de cabals públics i facilitació d'informació privilegiada. El misser Jaime Campaner, de fet, sol·licita que se n'elimina el delicte de malversació, perquè "és del tot impossible malversar un bé immoble" -Can Domenge-. També apunta que "no cap "tan sols plantejar la comissió" de frau a l'Administració, perquè Vicens ni es reuní ni va mantenir converses amb els adjudicataris.

Circumstàncies favorables

Pel que fa a la vulneració del dret de defensa, el recurs assenyala fins a onze circumstàncies que beneficien Vicens. La primera és que fou el ple del Consell, amb vots del PP i d'UM, qui aprovà els acords "que es pretén presentar com a delictius" -desafectació dels terrenys i la posterior venda mitjançant un concurs- i que Vicens no era membre electe i, per tant, no participà en la votació. El misser, a més, fa relació a un dictamen jurídic que apunta a "la pulcritud legal de l'expedient administratiu de contractació" de Can Domenge i que fou "fiscalitzat" per la Intervenció General del Consell, que hi donà "conformitat".

Més factors beneficiosos, al seu entendre, és que "un jurat" d'experts en arquitectura valoràs els criteris del plec de condicions del concurs sense que se'ls hagi qüestionat i que "cap licitador impugnàs" les bases del concurs. Un altre informe diu que les clàusules "no econòmiques" del concurs es junten a la legalitat. Afegeix que el Consell no té com a objectiu "especular" i que "no es considera perjudicat" en la causa. A més, diu que l'Agència Tributària "no ha trobat cap flux monetari entre Vicens i les empreses adjudicatàries del concurs" i que la causa ha estat arxivada pels funcionaris que tramitaren l'expedient de contractació.

En darrer terme parla d'un altre informe de 2008, que assenyala que, en el cas que l'adjudicatària dels terrenys incomplís les obligacions contractuals, "el bé immoble tornaria a formar part del patrimoni" del Consell i que, "per tant, no existiria cap pretès perjudici patrimonial". Cal recordar que l'acte de la magistrada dóna per tancada la instrucció i confirma la continuació del procés penal, atès que ha posat data perquè la Fiscalia i acusacions particulars presentin escrits de conclusions i la petició d'obertura de judici oral.