Imatge d'arxiu de la Platja de Palma. | Miquel Àngel Canals - M.À.Cañellas

TW
0

El Govern medita suspendre el Pla de Reconversió Integral (PRI) de la Platja de Palma. De fet, es va arribar a plantejar la possibilitat que la comissió de seguiment permanent politicoinstitucional de la Platja de Palma el retiràs dijous passat. Finalment, la reunió es va ajornar fins dilluns que ve i encara no està del tot descartada la retirada, tot i que és poc probable. Ara bé, sembla clar que s'haurà de refer del tot. Segons fonts del Consorci de la Platja de Palma, els polítics han decidit fer servir el terme "suspendre". Creuen que el fracàs que suposaria la retirada del pla no es pot assumir a mig any de les eleccions, però la diferència real és gairebé inexistent. És a dir: se salvaran els estudis preliminars i poca cosa més; la resta es refarà.

En tot cas, la decisió de suspendre'l no és fàcil. Des de Cort es diu que no té sentit mantenir un pla que no agrada a ningú, que té l'oposició d'hotelers, comerciants i veïns, i al qual s'han presentat devers 1.400 al·legacions. Des del Consorci, per part seva, es recorda que foren els representants del Govern balear (3), del Govern de l'estat (3), del Consell de Mallorca (1), de Cort (1) i de l'Ajuntament de Llucmajor (1) els qui aprovaren el pla inicial de reforma. Tant la consellera Joana Barceló com la batlessa de Palma, Aina Calvo, ara molt crítiques amb la feina feta, donaren el vistiplau fa mesos al projecte que avui no els agrada.

La decisió encara no s'ha pres, malgrat que avui tothom assumeix la suspensió com l'opció més possible. Fins i tot la gerent del Consorci, Margarita Nájera, admeté ahir que és conscient que el Govern pot suspendre el pla. Assegurà que se sent tranquil·la i expectant per la decisió que suposa que es prendrà aquests dies a Londres.
Als empresaris no els agrada el pla, però els disgustaria que els doblers que han d'arribar de l'Estat acabassin desviant-se a un altre indret. Per això suggereixen obrir una comissió en què, a més de les cinc administracions, hi hagi també els hotelers, els comerciants i els residents.

De fet, els hotelers són uns dels opositors més acèrrims a l'actual projecte. Entre les al·legacions que hi ha fet l'Associació hotelera de la Platja de Palma, en destaca la que denuncia les mancances de l'informe o memòria de sostenibilitat econòmica, un document obligatori per decret des del 2008 i que hauria d'acreditar amb concreció les fonts de finançament públic i la viabilitat de la iniciativa. Segons els hotelers l'informe s'ha de tornar a redactar. Diuen que tan sols la primera de les quatre fases del pla queda ben acreditada, mentre que les altres "queden reduïdes a simples declaracions d'intencions sense criteris que permetin determinar la capacitat inversora del Consorci ni de les cinc administracions".

Per la seva banda, fonts del Consorci de la Platja de Palma diuen que seria impossible hipotecar un ministeri, una conselleria o el Govern durant els propers vint anys comprometent-los ara amb els prop de 4.000 milions que es preveu invertir en el pla. Per això, admeten que el finançament públic s'haurà de garantir "gradualment", amb convenis anuals o plurianuals. Asseguren que no hi ha cap país del món que comprometi inversions per a un període de vint anys. Amb tot, segons Imma de Benito, gerent de la Federació hotelera de Mallorca, el pla "no justifica prou" les inversions que s'han planificat. I tampoc no es pot saber com es volen pagar les actuacions que es proposen. En resum, De Benito diu que "manca una definició global de com es finançarà" tot plegat. De fet, l'Associació hotelera de la Platja de Palma denuncia, en les seves al·legacions, "la inexistència d'una acreditació fefaent de les fonts de finançament públic" que en garanteixin la "viabilitat i execució". Els hotelers també creuen que les previsions del Consorci pel que fa a la inversió privada són massa "optimistes".