La conclusió és clara. Cal aplicar criteris d'ètica activa dins l'Administració pública per tal d'evitar que la corrupció germini a les institucions públiques.
I els mecanismes per fer-ho, entre d'altres, fou un dels grans eixos de debat que ha sorgit al Seminari del Grup Blanquerna. Les jornades d'enguany, que tenen lloc a Magaluf (Calvià), s'encetaren divendres amb la intervenció de Gemma Calvet, membre del Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya i del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Calvet reflexionà sobre els mecanismes existents per combatre la corrupció, tant a les terres catalanes com al conjunt d'Europa.
L'acompanyava Mònica Oltra, diputada de Compromís pel País Valencià a les Corts Valencianes, qui ha adquirit certa notorietat per la seva denúncia constant dels corrupteles de la Generalitat, presidida per Francisco Camps. Sense cap mena de dubte, la corrupció ha regnat, en sentit metafòric, pels passadissos de l'hotel calvianer on han tingut lloc les jornades.
I és que ahir tornaren a indagar en la mateixa problemàtica, si bé en el marc geogràfic dels Països Catalans. Els periodistes Xavier Aliaga, arribat des del País Valencià, com també David Fernández, des del Principat, ampliaren la radiografia de la corrupció per tot el país. De la ciutat de València destacaren el pas del papa Joseph Ratzinger, que deixàt un forat d'uns quants milions d'euros als comptes públics, gràcies a la trama Gürtel.
Casualment, Barcelona acull aquest cap de setmana la visita del papa. I els sis milions d'euros pressupostats, a pagar per tots els contribuents, també han creat suspicàcia entre la societat catalana. Ahir, per això, no es descartà que en un futur pugui sortir a la llum alguna malversació de doblers públics entorn d'aquesta visita. Les jornades, però, també han deixat espai per al debat polític i econòmic. Avui mateix, el professor d'Economia Arcadi Oliveres (UAB) reflexionarà entorn de la crisi mundial i les seves arrels.
A més, una taula rodona amb la presència de Biel Barceló (PSM), Biel Huguet (Entesa), Antoni Bennàssar (Iniciativa d'Esquerres), Joan Lladó (Esquerra) i Joan Carles Verd (UM) debatrà sobre el perill de l'atomització de l'espai nacionalista a les Illes. Conclourà així el seminari de Blanquerna, però, sens dubte, tornarà l'any que ve.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Vos heu empassat l'ham. El principal problema que tenim no és la "corrupció", sinó l'espoli a què ens sotmet l'estat espanyol: 3000 milions d'euros anuals. Això de la corrupció és una arma de la in-justícia espanyola per anorrear els partits autòctons com UM, CiU, etc. El PP està superdemostrat que n'és immune per molts de condemnats i imputats que tengui.
Que malament que està el nacionalisme a Mallorca. Preocupa més la corrupcio, que no te fronteres, que la situació del país. Com deia Companys, totes les causes del món tenen molts defensors, però la del nostre país només ens té a nosaltres.