Ampliació de matemàtiques, literatura catalana o universal, i llatí i grec són algunes de les assignatures que s'ofereixen. | Arxiu

TW
0

Que tots els alumnes de Batxillerat puguin cursar les assignatures optatives que desitgen és l'objectiu del programa Xarxa. Un centenar d'estudiants de catorze centres faran enguany ampliació de matemàtiques, història i cultura de les Illes Balears, literatura catalana, literatura Universal, Llatí I i II i Grec I i II. Els alumnes segueixen les classes des del seu centre assistits per un professor que els atén per via telemàtica i són tutorats per un docent del seu institut. Es tracta d'un programa al qual es pot adherir qualsevol institut. Hi ha instituts de Palma, però també de Ferreries, a Menorca, i de Sant Francesc, a Formentera. Pel que fa a les matèries que enguany han tingut més èxit, destaquen història i cultura de les Illes Balears i literatura universal.

D'aquesta manera, s'ofereix aquesta possibilitat als alumnes de Batxillerat que, tot i voler incorporar alguna de les matèries incloses dins l'oferta del programa al seu currículum personal, no ho poden fer perquè al seu centre no s'imparteix de manera presencial (ja que la matrícula és reduïda, per qüestió de manca d'horari del professorat, etc.) o perquè, encara que s'hi imparteixi de manera presencial, l'elecció d'optatives que han fet no és compatible amb el seu horari. El funcionament és molt senzill. Una vegada connectat (http://www.programaxarxa.com), cada estudiant entra a la pàgina web de l'optativa i segueix les instruccions de la pantalla. A l'hora de resoldre les activitats que es proposen, envia un correu electrònic amb les respostes al professor de l'assignatura, que li respon i li comenta les respostes de manera individual.

Pel que fa a l'avaluació, el treball a l'aula representa un 70% de la nota. A final de cada avaluació es realitza un examen, la nota del qual equival al restant 30%. Segons Maria Gener, directora general d'Administració, Ordenació i Inspecció Educativa, "ens agradaria amb vista al curs vinent introduir alguna optativa del Batxillerat d'arts escèniques, música i dansa, que el cursa poca gent i que, per tant, tenen poc per triar". L'inici del programa Xarxa cal situar-lo en el curs 2001-02, quan, des de la Direcció General d'Administració Educativa, es plantejà el programa Literatura Universal en xarxa (LUX), amb la finalitat de posar a l'abast dels instituts d'Educació Secundària de les Illes Balears aquesta matèria, aleshores optativa. Durant aquell curs, Salvador Bastida (catedràtic de llengua castellana) i Sebastià Perelló (professor de llengua catalana) n'elaboraren els continguts i els materials. Tot i que del programa se n'aprofita un nombre reduït d'alumnes i de centres, cal valorar que d'una altra manera aquests alumnes no haguessin pogut cursar la matèria que havien elegit.