Anticorrupció va realitzar en el marc del cas PTM investigacions patrimonials de l'exconseller de Medi Ambient Jaume Font i de l'exconseller insular d'Ordenació del Territori Bartomeu Vicens, "que varen concloure en sentit negatiu". Els fiscals, que en un escrit demanen al jutge que sobresegui el cas, assenyalen que, "davant la presumpció lògica que les actuacions objecte d'investigació anaven precedides, simultànies o seguides, del pagament en efectiu o en espècie de comissions o suborn per part dels particulars beneficiats als responsables polítics", realitzaren les corresponents investigacions patrimonials.
El delicte que s'investigava era el de suborn. En l'escrit, dirigit al magistrat Miguel Florit, els fiscals arriben a la conclusió que "no ha estat possible delimitar mitjançant indicis sòlids l'autoria dels fets" i que, per tant, en les tres Àrees de ReconversióTerritorial (ART) investigades i que estaven incloses en el PTM no hi ha indicis suficients per a la formulació d'acusació contra "una persona determinada". En aquest sentit, també se sol·licita que se sobresegui tots els imputats, entre els quals destaquen els llavors càrrecs polítics Jaume Font i Bartomeu Vicens i els promotors immobiliaris Mateu Sastre, del grup Ibercon, i Vicenç Grande, del grup Drac.
Decisió sobre la taula
D'altra banda, el mateix jutge instructor ja ha dictat la providència en què recull la petició del Ministeri Fiscal i assenyala que queda a la seva taula per ser acordada. Les ART investigades són tres. Una preveia el transvasament dels drets urbanístics dels hotels Don Pedro (Pollença) i Rocamar (Sóller) a sa Ràpita (Campos). Els edificis hotelers s'havien d'esbucar i les places anirien a sa Ràpita. L'operació hauria suposat una plusvàlua real de més de 76,5 milions d'euros. La segona ART afecta únicament el municipi de Campos. A canvi de condicionar una antiga vaqueria com a centre d'interpretació de l'espai natural del Salobrar, s'hauria aconseguit un sector urbanitzable de 35,28 hectàrees amb ús d'habitatge plurifamiliar a l'oest i zona hotelera a l'est. Les plusvàlues als titulars de les parcel·les haurien estat, segons la Fiscalia, de 65,8 milions.
La tercera ART suposava inicialment el trasllat dels drets urbanitzables de la zona anomenada AS 16 del municipi d'Alcúdia al Secar de la Real, a les rodalies de Son Espases. En canvi, a l'aprovació definitiva del PTM, els fiscals diuen que, "sense motiu o justificació", l'ART es canvià de municipi i es trasllada a Marratxí (el Crever). Es parla de plusvàlues de fins a 93,4 milions. Anticorrupció explica en l'escrit que en el curs de la investigació es posaren de manifest indicis incriminatoris dels quals es desprenia la presumpta comissió, a través de les ART, dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i suborn. A més, apunten que es finançaren els indicis de prevaricació en la configuració de les ART i que llavors "practicaren diligències de prova tendents a la comprovació dels responsables d'aquest delicte", també per demostrar l'existència de concertació entre responsables polítics i particulars. Els resultats no aconsegueixen trobar indicis sòlids sobre l'autoria dels fets i llavors no es pot formular l'acusació.
La Fiscalia apunta, malgrat la demanda de sobreseïment, que entre principi de 2003 i final de 2004 alguns responsables polítics del Consell i del Govern vinculats a UM i PP es concertaren amb propietaris de companyies mercantils i particulars, amb els quals varen idear i planificar la creació d'instruments jurídics que conferissin possibilitats legals urbanístiques a terrenys qualificats inicialment com a zones rústiques comuns. Els fiscals assenyalen que "és lògic pensar que, com a contraprestació a l'importantíssim benefici econòmic obtingut pels particulars, aquests poden haver satisfet importants sumes de doblers per a lucre personal dels intervinents i/o finançar el partit polític al qual representen".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.