Fa uns tres anys que l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC) va començar a treballar en la creació d'un model tipus per construir escoles d'Educació Infantil i Primària. Ara, se'n comencen a veure els primers resultats. Els nous col·legis d'Educació Infantil i Primària (CEIP) de Maó, Sant Lluís, Llucmajor i Sineu s'edificaran seguint aquest nou esquema arquitectònic. Actualment, es troben en procés de licitació i a l'espera que se'n pugui iniciar l'execució els propers mesos.
El gerent de l'IBISEC, Francisco José Fernández, també espera que "d'aquí a un mes estigui llest el model de projecte per construir instituts d'Educació secundaria (IES) a les Illes". Els primers a executar-se amb aquests criteris seran els nous IES de Marratxí i de Santa Maria del Camí, i més endavant els centres d'Eivissa, Campos i Alcúdia.
El model de projecte dels centres d'Infantil i Primària ha estat definit pels arquitectes de l'IBISEC, però el projecte l'executa un despatx d'arquitectura que dóna el seu acabat final a l'edificació, ja que "és lògic que un centre de Menorca el faci un arquitecte d'allà perquè coneix les solucions constructives que més s'utilitzen i també té en compte quins són els materials més usats a la zona. Això permet una millor integració amb l'entorn", explica el cap de projectes de l'IBISEC, Guillem Quetglas.
Tal com apunta el gerent, "en arribar ens vam trobar centres molt bonics, però que, tot i ser nous, tenien moltes deficiències de base". Per això, "optàrem per fer un model tipus d'escola". A part dels avantatges funcionals i pressupostaris d'aquest tipus de construcció, s'ha de destacar que agilita la tramitació administrativa del procés i l'execució. Fernández assenyala que "així ens estalviam passar alguns tràmits dues vegades".
El tipus de centre que planteja la proposta presentada per l'equip de la Conselleria d'Educació i Cultura és el d'un Col·legi Públic d'Educació Infantil i Primària de dues línies, que representa una oferta de 450 places escolars. Com precisa Quetglas, "pots mirar el projecte de quatre escoles i et poden semblar ben diferents, però totes parteixen d'uns mateixos criteris".
Aquests criteris són: crear centres compactes que ajudin a una optimització dels recursos energètics, utilitzar un sistema modular flexible que permeti modificacions en la distribució dels espais interiors en funció de les necessitats de cada escola i deixar les cobertes preparades per poder instal·lar-hi plaques fotovoltaiques.
Un altre factor que s'ha tingut en compte ha estat intentar preveure que les despeses de manteniment siguin les mínimes i els materials, adequats i resistents. Algunes de les solucions adoptades han estat enrajolar la part baixa dels passadissos per on els infants acostumen a passsar les mans. Així mateix, s'ha previst que les aules, és a dir, l'espai on més hores passen els alumnes, tinguin una orientació sud-est, que permet gaudir d'una bona llum natural en l'horari lectiu.
El model plantejat també té vocació de futur: el projecte ofereix possibilitats d'ampliació i permet ser adaptat a les noves tecnologies de la comunicació.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.