Tant la Conselleria de Salut com la d'Economia reconegueren ahir que ajudaran el Col·legi d'Apotecaris a cercar crèdits bancaris. El Govern li enviava així un missatge de tranquil·litat, després que despús-ahir es fes públic que l'Ib-Salut havia exhaurit el pressupost farmacèutic per al 2010 el mes de setembre. Carles Manera, conseller d'Economia, assegurà que donaran tot tipus d'ajuda per facilitar un crèdit pont cap als apotecaris. Tot i així, remarcà que ells ja havien ofert al Col·legi la negociació d'un crèdit bancari amb la Caixa, "però decidiren fer-lo amb una altra entitat de manera unilateral", deixà clar el conseller. En tot cas, les negociacions amb Banesto, que estan paralitzades, no es reprendran fins dilluns. El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, també manifestà que "la porta és oberta i la cadira preparada per ajudar el col·lectiu de farmacèutics".
L'Ib-Salut deu als apotecaris el 33% de la factura de setembre, que s'eleva a 6 milions d'euros. Tampoc no podrà pagar les factures d'octubre i novembre fins a principi del 2011, amb un import de 35 milions d'euros. Així, el deute total se situarà al voltant dels 41 o 42 milions d'euros. Josep Pomar, director del Servei de Salut, assumí ahir que mai no s'havien produït impagaments tan importants al col·lectiu farmacèutic. "Ara bé, també cal matisar que altres proveïdors de l'Ib-Salut cobren amb un retard de 90 dies. Per tant, les condicions dels farmacèutics són més favorables".
Això no obstant, el sector farmacèutic no ho veu tan clar. Segons Antoni Real, degà del Col·legi, "la manca de crèdit podria conduir a un desproveïment de les farmàcies a partir de l'estiu de 2011". Així ho estima Antoni Real, president del Col·legi d'Apotecaris, qui culpabilitza de la manca del crèdit "un dèficit històric en el finançament de la despesa farmacèutica". Real justifica el vaticini d'aquesta manera: "Si enguany el pressupost s'ha acabat per setembre, l'any vinent serà pitjor, perquè hauran de pagar el deute d'enguany i, a més a més, el cost dels medicaments sempre augmenta un poc de curs a curs". O sigui, que els doblers de tot l'any es podrien acabar l'estiu de 2011. "I si no tenim doblers, no podrem comprar més fàrmacs. La situació pot ser dramàtica". Si s'arriba a aquest punt, les farmàcies anirien quedant desproveïdes de medicaments. El sistema, per tant, cau en un cercle viciós.
És per això que Real demana que no es prorrogui la partida pressupostària destinada a despesa farmacèutica, sinó que s'augmenti. Però les divergències del Pacte per aprovar els pressuposts amb el suport d'UM, o fins i tot el PP, han estat insalvables. Els pressuposts han quedat prorrogats, així que la partida per a despesa farmacèutica també es congelarà. Des de l'Ib-Salut, Josep Pomar anuncia que el seu departament podria cercar "una ampliació de pressupost finalista i vinculada a farmàcia" per salvar la diferència entre el pressupost i la necessitat real, o cercar noves línies de crèdit. Segons les dades que maneja Antoni Real, les Illes Balears són la comunitat autònoma que menys diners inverteix en medicaments per la Seguretat Social. I afegeix: "És com devers un 20% inferior a la mitjana". El pressupost que s'ha tingut sobre la taula aquest 2010 ha estat, de fet, equivalent al que s'emprà el 2002. O sigui, que 8 anys després, disposen de la mateixa partida.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Que lleig que és el ressentiment social..
reconec que s´han d´alliberar mes encara les apotecaries, que cualsevol titulat en farmàcia puguir obrir quan vulgui i on vulgui, son uns priviligiats amb el seu reconet i lluitaran com a lleons per que tot seguesqui igual i crec que cobrar a 90 dies no ho trob tan malament si cobren, clar. Ara que l`administració no tengui doblers per pagar un servei que ara li pertoca no te nom. Salut, mai mes ben dit.
reconec que s´han d´alliberar mes encara les apotecaries, que cualsevol titulat en farmàcia puguir obrir quan vulgui i on vulgui, son uns priviligiats amb el seu reconet i lluitaran com a lleons per que tot seguesqui igual i crec que cobrar a 90 dies no ho trob tan malament si cobren, clar. Ara que l`administració no tengui doblers per pagar un servei que ara li pertoca no te nom. Salut, mai mes ben dit.
Han tudat els doblers devers Son Espases i ara no n'hi ha ni per aspirines.
Per antoniet: Me pareix molt bé que estiguis en contra dels Apotecaris, així com jo estic en contra dels especuladors, els bancs, els polítics, etc etc. Però ni així s'explica que trobis "normal" que degut a que el Govern, per errada seva no tengui doblers per pagar els medicaments, els que s'hagin d'hipotecar siguin els Apotecaris. En tot cas s'hauria d'hipotecar el mateix Govern, no t'ho pareix? (i jo no sóc apotecari ni tenc cap interes en afavorir-los)
Els apotecaris els mes rics i amb una canongia de per vida, si no poden assegurar les medicines el que hem de fer es liberalitzar la venta. Que es pugui vendre al SYP o al Mercadona o que qualsevol apotecari pugui obrir Apotecaria no hem de tenir aturats, i fora problemes de pagar nosaltres per el benefici dels mes rics de Balears els APOTECARIS.
No son els apotecaris que s'han de endeutar i més per la falta de previsió de la nostra inefable classe política, és el govern que ha de donar cara i no ampliar el deute a pagar en 90 dies. Els errors propis s'han de reconèixer i s'han de corretgir per les mateixes persones que els han comés.