Maria Salom i José Ramón Bauzá comparegueren a la seu del PP després de la reunió de junta insular del partit. | Ferran Aguiló - Sebastià Amengual

TW
0

Les decisions salomòniques no solen anar bé a ningú. Ahir se'n va adonar el president del PP balear, José Ramón Bauzá, que intentà arreglar l'embull que havia creat amb el futur candidat al Consell traient-se de la màniga una cap de cartell inesperada, Maria Salom (Inca, 1967), ara diputada a Madrid. Havia optat per ella el dia abans per no haver de triar entre Pere Rotger i Antoni Pastor. I la imposà, però a costa que tant ella com ell haguessin de patir una forta contestació interna en la reunió de la Junta Insular del Partit Popular que es va fer ahir al vespre.

Diversos dirigents del partit abandonaren la seu abans que s'acabàs i després de qüestionar no només que Salom fos la millor candidata, sinó també la decisió de designar-la ara i, sobretot, com estava conduint el procés el seu president, a qui retreuen que prengui decisions sense comptar amb la resta. Entre aquells que alçaren la veu i partiren abans que Salom fos elegida hi havia un vicepresident del partit, el portaveu al Parlament Antoni Pastor, visiblement enfadat. Pastor havia mostrat interès per la candidatura, sobretot quan trascendí que Bauzá pensava en l'exbatle d'Inca Pere Rotger per liderar-la. Ahir criticà que es designàs la candidata sense que se n'informàs en l'ordre del dia.

No fou l'únic que qüestionà al president. L'exconseller Joan Flaquer també va demanar que no es prengués la decisió ara. Igual que el senador Joan Huguet. El president del Partit Popular de sa Pobla, Biel Serra, també fou crític. I els batles de Santanyí i Montuïri, Miquel Vidal i Biel Matas, partiren abans que la reunió acabàs. Jaume Font, vetat de les llistes, ni hi anà. En canvi, Miquel Ramis, Carlos Delgado i la diputada Isabel Llinàs donaren suport a Salom. Després de la tensa reunió, que durà devers dues hores més, Salom fou elegida sense cap votació. En la compareixença posterior, Bauzá assegurà que la triaren de manera unànime i que la proposaren la junta i el comitè insular, que s'havia reunit abans. Ella, però, reconegué que el dia abans la telefonà Bauzá per comunicar-li-ho. Optava per ella per no haver de decidir entre Pastor i Rotger, però ho feia sense consultar-los abans i sense tenir garantits tots els suports. Tot i així, aconseguí que la seva proposta prosperàs. Retirar-la l'hauria debilitat molt.

Joan Rotger, número 2

En la mateixa junta, també es trià al número 2 de la candidatura, el president del PP de Mallorca i batle de Selva, Joan Rotger. Ell fou l'únic que en la compareixença va reconèixer que s'havia produït un "debat intens sobre l'oportunitat de la persona i dels temps". La seva cara no ocultava el mal tràngol que havia passat. Bauzá, en canvi, evità reconèixer la duresa del debat i es limità a dir que era allò normal d'una junta. "En el PP no perd ningú i hi guanya tothom", digué en preguntar-li per Pastor, a qui definí com un "actiu importantíssim" del PP.
Salom, que ja ha estat consellera insular, assegurà que quedà "sorpresa" quan Bauzá li ho proposà i que assumia amb "il·lusió" el "repte polític més important" que hagi afrontat mai. "Es poden anar preparant al Consell", afirmà, i ja deixà anar que "el Consell ha de ser un gaiato" per als ajuntaments i que "no és moment d'anar a balquena", sinó de fer "les llesques primes". La diputada, de moment, no dimitirà del càrrec.
Salom va perdre les darreres eleccions a les quals es presentà, les Generals del 2008.