Felipe Ferré, avui en el jutjat, és un dels imputats del cas Ibatur. | Ferran Aguiló - P. Bota.L'exregidor del PP a Lloseta, Felipe Ferré, imputat dins el cas Ibatur, ha manifestat davant el magistrat instructor de

TW
1

L'exregidor del PP a Lloseta, Felipe Ferré, imputat dins el cas Ibatur, ha manifestat davant el magistrat instructor de la causa, Juan Ignacio Lope Sola, que l'exconseller de Turisme, Joan Flaquer, l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme, Raimundo Alabern, i uns altres dos càrrecs dependents del departament del Govern eren conscients que les factures dels contractes que atorgaven des de l'Administració pública durant el passat mandat del PP "estaven inflades".

En la compareixença que ha efectuat davant el titular del Jutjat d'Instrucció número 2, l'exedil ha ratificat d'aquesta manera les declaracions que ja va realitzar el passat mes de juliol en dependències policials i en les quals ha prestat col·laboració amb els investigadors amb l'objectiu d'aclarir les indagacions entorn la presumpta trama ordida a través de l'Ibatur i amb la qual s'haurien desviat milions d'euros públics.

El també administrador de les empreses Comarca Global, Gourmet and Boutique Island i IAS Hong Kong, i nebot polític de l'expresident del Govern, Jaume Matas, ha explicat que, entre les presumptes pràctiques il·legals que es van dur a terme des de l'Ibatur, des de les seves empreses -que es troben entre els principals proveïdors de l'Executiu autonòmic durant l'anterior legislatura-, s'efectuaven treballs "per exagerar el que es cobrava" i "sempre es feia un petit expedient".

Ferré, que ha eludit respondre a les preguntes de les defenses personades en la causa, ha estat interrogat així sobre els nombrosos expedients presumptivament irregulars i les factures que se li van abonar des de l'Ibatur per serveis suposadament inexistents. Ja en seu de la Direcció Superior de Policia va justificar que aquest tracte de favor es va deure "en primer lloc" al seu parentiu amb Matas, motiu pel qual no "se'm discutia res del que presentava".

En la seva compareixença, l'exregidor, assistit per la lletrada Rosa Díaz Campillo, ha explicat novament com Flaquer li va dir el gener de 2006 que li donaria una prima extra de 40.000 euros "per la bona organització" amb motiu d'un viatge promocional a la Xina, quantitat que se li aniria abonant mitjançant factures inflades. "Totes les factures inflades incloïen aquesta prima" i va ser Flaquer qui va autoritzar pagar-les, segons ha assenyalat Ferré, que ha declarat que quan van arribar a Mallorca "vam anar elaborant factures". "El preu no era real, ens l'anaven pagant en diferents factures", ha incidit.

Així mateix, entre altres expedients ha estat inquirit pel relatiu a la traducció de la paraula Ibatur al xinès, el cost real del qual va ser de 200 euros però, segons afirma, l'empresa pública va abonar 5.568 euros, mentre que un altre per import de 12.000 euros per un servei de traductora ha assenyalat que el cost real era de 700 euros. Respecte a aquest últim, ha asseverat que Alabern "era conscient que la factura no s'ajustava a la realitat" i ha apuntat que Flaquer "estava al corrent de tot això".

Notícies relacionades

L'encausat també en un altre cas de presumpta corrupció conegut com Scala, ha estat preguntat pel projecte Honey Moon, que va dur a terme l'empresa Comarca Global i pel que l'Ibatur va abonar 300.000 euros sense concurs ni cap expedient, tal com ha manifestat, recordant que va ser Flaquer, a instàncies de Matas, qui li va encarregar dur a terme la proposta, consistent a promocionar les Balears a través de televisió duent parelles xineses a les illes, i sent Alabern qui va firmar l'autorització de la despesa.

FERRÉ: "ELABORAM UN EXPEDIENT EN UNA NIT"

En aquest context, ha afirmat que el llavors assessor jurídic de l'Ibatur, Miquel Àngel Bonet, el va cridar perquè anàs a l'Ibatur "amb fulls en blanc" a fi de vestir l'expedient del projecte, que es va fer en una sola nit. Tanmateix, quan des de la Xina van demanar que es fes un programa en directe des de Mallorca, Alabern i Flaquer es van negar "per no gastar un duro més" encara que van demanar a Ferré que acabàs ell el projecte "costàs el que costàs" a causa de les queixes rebudes a l'Ambaixada xinesa d'Espanya i els preocupava "que el PSOE s'assabentàs del que havia passat".

És per això que, segons ha relatat, "vaig posar de la meva butxaca" 500.000 euros sense cap remuneració, sota l'advertència que el denunciarien si no acabava el projecte.

Finalment, l'imputat, tal com ja havia posat de manifest en el marc del cas Scala, ha assenyalat que l'exconseller de Comerç, Josep Juan Cardona, l'exgerent del Consorci de Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB), Antònia Ordinas, i l'exdirector general Kurt Viaene, eren darrere de les societats Gourmet & Boutique Islands, Ias Honkong i Comarca, malgrat que no podien figurar oficialment perquè tenien càrrecs polítics. Tal com ha recalcat, Cardona, Ordinas i Viaene cobraven comissions per l'adjudicació de contractes a aquestes empreses.

Aquest dijous estan citats a declarar, també com imputats, l'expropietari de la societat Gestora Balear de Negocis, José Calvo, i el presumpte testaferro d'aquest, Mariano Villalba, els quals van ser detinguts a finals de juny. Aquell mateix dia també està fixada la compareixença de l'administrador de Clave, una de les principals empreses investigades en aquest procediment, Alberto Vergés, que també va ser arrestat en el marc de l'Operació Passarel·la.