TW
0

El 62,8 per cent dels habitants de les Illes Balears considera que "són massa els immigrants que viuen i treballen a l'Arxipèlag". Així es desprèn del darrer Quadern Gadeso, del mes d'octubre i en el qual s'analitza la visió que tenen els illencs dels nouvinguts.

A les illes on la pressió migratòria és més intensa, Mallorca i Eivissa, també és més alt el percentatge dels qui creuen que hi ha massa immigrants. A Mallorca, és d'aquesta opinió el 68,4 per cent dels enquestats, a Eivissa el 71,8 per cent, a Menorca el 55,7 per cent i a Formentera el 55,2. En tots els casos, si es mira l'opinió que en tenien els ciutadans per maig de 2008, el cert és que s'ha incrementat el nombre de persones que creuen que ha vingut massa gent.

Segons assenyala l'informe, "el més preocupant és el continuat augment d'aquesta percepció de saturació durant els darrers anys". El 77 per cent dels residents de les Balears mostra un parer negatiu sobre els nouvinguts amb papers. D'aquests, un 63 per cent considera que "ocupen llocs de feina dels autòctons", un 25 per cent creu que "saturen els serveis públics" i el 12 per cent afirma que "no volen integrar-se". Per maig de 2008, era només un 60 per cent de la població que en tenia una percepció dolenta, ara la xifra s'ha incrementat un 17%. Pel que fa als immigrants irregulars -sense papers-, el 80 per cent dels balears troba que "cal expulsar-los", el 15 per cent "no sap què cal fer amb ells" i només un 5 per cent assegura que cal "regularitzar-los".

Segons els autors de l'estudi, "la crisi socioeconòmica i la consegüent manca de feina provoquen que les opinions siguin de cada vegada més negatives per als nouvinguts". De la mala imatge dels il·legals, que provoca que un 80 per cent dels consultats consideri que és necessari treure'ls, se'n desprén que un 55 per cent creu que "generen delinqüència", un 33 per cent troba que "fan un ús abusiu dels serveis públics" i un 12 per cent que "generen economia submergida".