AppleMark | Ferran Aguiló

TW
0

El president del PP, José Ramón Bauzá, ha passat en pocs dies de les afirmacions categòriques sobre el català a no concretar-ne la posició i a intentar tancar el debat obert per ell mateix. Ahir, per exemple, tot i les insistents preguntes dels periodistes, no explicà quin és el model lingüístic del PP per a les Balears. No indicà què passaria amb l'ensenyament en cas que guanyassin les eleccions ni com pensen modificar la Llei de normalització lingüística.

De fet, a la pregunta de si el PP ja feia feina per canviar la Llei de normalització lingüística, el dirigent popular ni tan sols va respondre ni que sí ni que no. Es limità a apuntar: "Allò que nosaltres sempre hem dit és que volem afavorir al màxim la llibertat, que tothom tingui les mateixes oportunitats". Només assenyalà que "el català ha de ser un mèrit i no un requisit" per treballar a l'Administració. De fet, la paraula "llibertat" va ser la que més va fer servir per parlar sobre llengua, però no va dir com s'aplicaria.

Bauzá, a més, negà que el PP hagi romput el consens que es creà sobre el català quan el mateix PP aprovà la Llei de normalització lingüística i el decret de mínims amb els altres partits. Apuntà que no han trencat el consens, que "simplement ens hem d'adaptar a la societat" i que "les lleis evolucionen amb el temps".

Educació

Notícies relacionades

La manca de concreció també fou evident pel que fa al model educatiu. El dirigent popular afirmà que el canviarien. "Volem implantar el nostre propi model educatiu", declarà, però no definí quin seria el model del PP. Sols arribà a dir que "no ens podem limitar a la llengua, en matèria educativa", perquè "hi ha coses molt més importants". Fins i tot criticà el Govern perquè, segons insinuà, basa l'ensenyament just en la llengua:"Allò que no és responsable és que el sistema educatiu es basi exclusivament en criteris lingüístics", manifestà.

El president dels populars tampoc no va voler informar de com pensa fer compatible la llibertat d'elecció de centre amb el fet de possibilitar que qualsevol nin pugui estudiar íntegrament en la llengua que triïn els seus pares, una de les reclamacions del PP. Això podria implicar duplicar esforços, professorat i aules a molts centres educatius. "Presentarem el nostre programa electoral quan arribi el moment", es limità a respondre.

Pel que fa a l'educació, també va dir que dimecres farien una jornada amb experts i professionals del sector per recopilar informació per al programa electoral. És la primera de sis jornades aplegades sota el nom de CanviFòrums, que tractaran sobre els principals eixos electorals del PP. S'hi podrà participar per internet a través de la web www.canviadors.org. Entre els ponents d'aquesta primera jornada hi ha el director general d'Educació de la Xunta de Galícia, José Luis Mira. De fet, Bauzá podria mirar l'Executiu popular de Galícia com a referent per les qüestions lingüístiques, tot i que ahir afirmà que seguirien un "model propi" a les Balears.

Despús-ahir Bauzá ja intentà evitar el debat lingüístic quan va dir que la gent està més preocupada per l'economia. Amb tot, fou ell qui l'obrí quan declarà, divendres, que volia derogar la Llei de normalització lingüística, tot i que després rectificà per dir que just la volia modificar.