Irene Rigo, excap de gabinet de la Conselleria de Turisme, en els jutjats. | Ferran Aguiló - T. Ayuga.

TW
0

La cap de gabinet de la Conselleria de Turisme, Irene Rigo, ha assegurat en la seva declaració com a testimoni davant de la jutgessa que instrueix el cas Voltor que quan el setembre de 2008 l'extitular d'aquest departament, Miquel Nadal, va assumir el càrrec de conseller, va decidir fixar reunions setmanals sobre contractació i va comunicar a qui assistien que "volia que tot es fes de forma correcta". És més, ha apuntat que "va voler mostrar-los confiança i va fer que la Conselleria funcionàs com tocava". Així ho ha posat de manifest durant la seva declaració davant de la titular del Jutjat d'Instrucció número 10, Mari Carmen Abrines, el fiscal anticorrupció Miguel Àngel Subirán i diversos dels lletrats personats en la causa, en el marc de la qual va ser citada al costat d'altres testimonis a petició de la defensa de Nadal, exercida per l'advocat José Zaforteza, a fi que poguessin explicar la dinàmica i el funcionament tant de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) com de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur), dependents de la Conselleria.

En la seva deposició, Rigo ha explicat que la pretensió del també expresident d'UM era fer reunions d'equips amb els directors generals, els gerents d'Ibatur i Inestur i altres càrrecs ja que "no coneixia a tot el món ni tenia especial confiança amb ells", a causa que molts d'ells havien estat anomenats durant l'època del seu antecessor en el càrrec, Francesc Buils, qui també es troba imputat dins d'aquest procediment. Tanmateix, ha explicat que en transcórrer uns mesos es va produir un "cert refredament en la relació" ja que en les reunions hi havia una mica de tensió perquè no es feien les coses com volia Nadal i havia de donar-los algunes ordres". Tal com ha explicat, fora d'aquestes reunions l'exconseller habitualment no donava ordres en matèria de contractacions.

Preguntada per la tramitació dels contractes menors, ha asseverat que malgrat que va assistir a totes aquestes reunions, no es va tractar cap contracte amb l'exregidor de Turisme en Sóller Bartomeu Plomer (UM), a qui segons les investigacions Nadal hauria gratificat amb 12.000 euros per la seva tasca com a edil. És més, Rigo, que ha detallat quin era la funció dels diferents càrrecs dependents de la Conselleria, ha manifestat que en el cas de l'Inestur, aquest no donava compte de tots els contractes menors encara que sí en relació amb contractes "importants".

Contracte menor

Al costat de la cap de gabinet també ha estat interrogat l'excap de premsa de la Conselleria, Pedro Aguiló, qui també amb referència a aquest tipus de contractes ha assenyalat que l'ordre d'efectuar-los era funció del director gerent de l'Inestur i el de l'Ibatur, que podien donar-los directament, com es podia fer en el cas de Plomer, segons ha especificat. "El conseller podia fer un contracte menor, però no era l'habitual", ha incidit el periodista. En qualsevol cas, ha assegurat que en cap moment no va veure que Nadal fes un contracte menor, mentre ha assegurat no recordar que donàs cap ordre sobre la intervenció de la secretària general de la Conselleria, Magdalena Vives.

Notícies relacionades

Mentrestant, han estat ajornades, per no haver pogut comparèixer, les declaracions de l'exdirectora de l'Ibatur, Susanna Schiacovelli, i a l'exdirector general d'Ordenació i Planificació Turística, Carlos de Salvador, en el marc d'una complexa causa que indaga una presumpta desviació de fons públics a empresaris pròxims a UM en forma de contractes i subvencions irregulars. Les indagacions dutes a terme fins al moment dins d'aquesta causa, en el marc de la qual han estat detingudes una vintena de persones, apunten que van poder cometre's els presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa, frau a l'administració i suborn. L'operació va ser oberta el passat 3 de febrer per ordre del Jutjat d'Instrucció número 10, encarregat del cas després de la querella interposada per la Fiscalia Anticorrupció.

Testimonis de la defensa

Les compareixences havien estat sol·licitades per la defensa de l'exconseller de Turisme i imputat en aquest procediment, Miquel Nadal, assistit pel lletrat Josep Zaforteza, a fi d'explicar la dinàmica i el funcionament tant del Ibatur com d'Inestur. Els que sí han acudit a atestar són l'excap de premsa de la Conselleria, Pedro Aguiló, i la seva substituta en el càrrec, Irene Rigo. Les investigacions duites a terme fins el moment dins aquesta causa, en el marc de la qual han estat detingudes una vintena de persones apunten que van poder cometre's els presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa, frau a l'administració i suborn. L'operació va ser oberta el passat 3 de febrer per ordre del Jutjat d'Instrucció nombre 10 , encarregat del cas després de la querella interposada per la Fiscalia Anticorrupció.

Diversos polítics imputats

Entre els arrestats en el marc d'aquest procediment, el secret del qual va ser aixecat el passat 14 d'abril, es troben Nadal i el també ex conseller de Turisme Francesc Buils, així com els exdirectors generals del Govern, Antoni Oliver i Joan Sastre, l'expresident de UM Miquel Àngel Flaquer, i diversos empresaris vinculats a la formació. En concret, nou dels detinguts es troben en llibertat sota fiança, dels quals cinc, Nadal, Flaquer, Sastre, Oliver i el comptable de UM Alvaro Llompart, van eludir ingressar a la presó després de dipositar caucions d'entre 75.000 i 100.000 euros que el jutge els va imposar el passat 6 de febrer. Mentre, en la segona fase de l'operació Buils, l'empresari Jacint Farrús i dos propietaris de l'empresa d'informàtica Minser, Gabriel Rivas i Juan Carlos Escuer, van haver de constituir 100.000 euros de fiança el passat 19 de març.

Unes detencions que van provocar una crisi sense precedents en el Govern balear, el president del qual, Francesc Antich, va expulsar el 5 de febrer -el mateix dia de l'arrest de Flaquer i Nadal- a tots els càrrecs executius d'UM de l'Executiu balear, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma. D'aquesta manera, el PSIB va trencar el pacte de governabilitat signat el 2007, i va decidir governar en minoria amb el Bloc a les tres institucions, on el PP és el partit amb major representació.