TW
0

No fou un balanç del darrer any, sinó del seu mandat. La crisi i la corrupció centraren el discurs amb què el president, Francesc Antich, obrí el darrer debat de política general abans de les eleccions. El socialista llançà missatges d'optimisme i advertí que "els dos efectes dolorosos que hem patit durant aquesta legislatura comencen a esvair-se". Admeté que els dos problemes poden haver minat la moral col·lectiva, però defensà que les institucions hi han respost i reclamà un "rearmament moral" dels ciutadans, que no caiguin en el pessimisme i que es faci "un esforç comú" per crear un clima de confiança i recuperar "l'autoestima i l'orgull de país".
En un discurs de marcat to econòmic, el president afirmà que l'economia "ja puja" i que l'any qe ve tornarà a créixer, un 0,6%. "Les Illes aguanten millor la crisi que molts d'altres territoris i seran de les primeres a sortir-ne", repetí Antich, que reforçà les previsions acudint al bon comportament del turisme -assegurà que aquest juliol s'ha obtingut la millor dada d'arribada de turistes estrangers en deu anys- i a la recuperació del mercat laboral.
Amb tot, també deixà clar que "la recuperació del camí perdut serà llarga" i reconegué que la Comunitat "no es pot permetre" 76.000 desocupats. En aquest sentit, anuncià un conjunt de mesures per facilitar l'accés dels joves al mercat de treball.
A l'hora d'enumerar les actuacions per combatre la crisi, destacà, sobretot, el foment de la inversió pública, la "més gran de la història", que superarà els 3.000 milions en acabar la legislatura i que ha permès mantenir 40.000 llocs de feina. Tanmateix, reconegué que ha provocat un deute i un dèficit que Europa obliga a reconduir. En aquest punt, criticà que les mesures antidèficit imposades per la UE "són massa rígides".
El màxim responsable autonòmic defensà com a "històrica" la millora del finançament i de les inversions de l'Estat, però avisà que no es donarà mai per conformat i anuncià que en tres mesos presentarà una proposta de nou règim especial. Aprofità igualment per anunciar que la inversió de l'Executiu per a 2011 serà de 440 milions, la més baixa del mandat, però superior a la mitjana de l'anterior. Així mateix, volgué agrair als sindicats que hagin conduït des del "civisme" les seves "naturals protestes" i "justes reivindicacions".
El socialista reivindicà que el seu Govern ha començat a canviar el model econòmic, per contrarestar "els resultats negatius d'una manera de fer política", en al·lusió a les grans obres del seu antecessor, Jaume Matas. Antich, però, evità les referències directes al projecte de palau de l'òpera que figuraven al seu discurs escrit.
Destacà que ha optat per tornar a situar el turisme com a motor econòmic; ha advocat per la innovació; ha impulsat la indústria més resistent -anuncià un pla industrial en un mes que suposarà una inversió de 34 milions- i ha contribuït a reestructurar sectors en dificultats, com ara el de la construcció. I tot això, destacà, amb una aposta per la formació i l'educació -amb 15.000 noves places i 60 centres nous o millorats-, pel transport públic i per una política social que, entre d'altres, inclou la construcció de l'hospital de Son Espases. L'al·lusió al projecte provocà aplaudiments sarcàstics del PP, els seus impulsors. Fou l'única interrupció del discurs. Els seus no l'aplaudiren fins al final.
Sobre Son Espases, afirmà que la decisió de continuar-ne les obres no haurà estat la més complicada del mandat i considerà que ha "complit", perquè ha "transformat un projecte mal plantejat en una oportunitat de millora".
No fou fins a les darreries que es referí a la corrupció. Ho féu sense citar noms ni llinatges, ni partits concrets. Per contra, advertí que els governants "hem de fer neta la vergonya col·lectiva" i "tranquil·litzar l'alarma social creada". Però aquí, recalcà, "no hi ha guanyadors i perdedors", sinó que és "tota la classe política" la que hi surt perdent, perquè una majoria reacciona amb un rebuig general i "no destria" entre els qui han fet i els qui no. A més de provocar la desconfiança en el sistema, la corrupció -continuà- "és un cop baix" a la imatge de les Balears. I recalcà que el Govern posa mesures legals "que hi marquin un abans i un després. Un mai més".
Immediatament després de parlar de corrupció, Antich defensà com a valor del seu model "l'austeritat". Recordà les retallades aplicades, però n'obvià que arribaren amb l'expulsió d'UM del Govern. Contraposà la despesa corrent de l'actual Executiu amb la del PP i remarcà que el Consolat gasta ara 2,4 milions menys. No fou l'únic valor que defensà: també reivindicà la participació ciutadana, l'acord i el consens. I advertí que ara tothom sap que no es pot créixer a costa del territori i "aquest valor de la moderació és un progrés social que, governi qui governi, ja no té marxa enrere".