Tot plegat és a causa d'un problema burocràtic que ara s'intenta apedaçar, però que encara no se sap quan s'haurà resolt. A més, ve de l'acord de la junta rectora del Consorci de la Platja de Palma per a l'aprovació inicial del Pla de reconversió. L'acord preveu "la suspensió de la tramitació i atorgament de tota classe d'aprovacions, autoritzacions i llicències urbanístiques" en tots els àmbits de l'àrea afectada mentre que no s'aprovi definitivament el pla, amb un termini màxim de dos anys. Només es poden donar permisos "fonamentats en el règim vigent que siguin compatibles amb les determinacions del nou planejament inicialment aprovat". Així mateix, l'article 63 del pla aprovat inicialment diu que queden "fora d'ordenació" tots els edificis que contradiguin les exigències del Pla de reconversió i de les normes urbanístiques vigents.
Això fa que tan sols els hotels que respectin les normes urbanístiques i, alhora, les exigències que preveu el Pla de reconversió puguin rebre llicències. El pla, però, inclou mesures com la prevista a l'article 142.5, que exigeix un mínim de metres quadrats per a les habitacions dels hotels. Així, per exemple, indica que per a un hotel de tres estrelles les habitacions dobles han de ser, com a mínim, de 20 metres quadrats i les individuals, de 12; mentre que per a les fondes i hostals n'exigeix 15 i 10, respectivament. Bernat Aguiló, director general d'Ordenació del Territori del Govern i membre de la junta rectora del Consorci, admet que la majoria dels hotels de la Platja de Palma tenen habitacions molt petites i que molts no compleixen aquests requisits. Amb tot, assenyala que preparen una reforma de l'acord per "matisar-lo" i fer possible que es facin reformes i obres menors als hotels mentre que no n'afectin l'estructura ni posin en perill el Pla de reconversió integral.
La gerent de l'Associació d'Hotelers de la Platja de Palma, Imma de Benito, per la seva banda, lamenta aquesta situació, perquè a l'hivern sempre aprofitaven per fer reformes molt necessàries, en alguns casos, i ara es veuen bloquejats. Apunten que han demanat una solució al Consorci i que aquest els ha dit que modificarien l'acord d'aprovació inicial del Pla de reconversió. De fet, això ja s'intentà en una reunió que es va fer el 17 de setembre. Tanmateix, no es tancà cap text. Aguiló remarca que preveuen modificar-lo en la pròxima reunió de la junta rectora, però encara no se sap quan serà; de moment, no s'ha convocat. Amb tot, confia que es farà aviat i que la situació es resoldrà.
Un projecte que arrossega massa problemes
El Pla de reconversió integral de la Platja de Palma es va fer públic amb l'escut del consens polític que serví per aprovar la llei de la Platja de Palma. Tanmateix, això no ha servit de res a Margarita Nájera a l'hora d'evitar els problemes.
D'entrada, quan els veïns pogueren començar a veure com els afectava el projecte, sortí a la llum que la reforma preveia esbucar uns 300 habitatges, sobretot a les zones del born de Can Pastilla, el bulevard de la Ribera i el final del torrent dels Jueus. Saltaren les alarmes. El PP i el PSM trencaren el consens que fins llavors havien escenificat els partits al voltant de Nájera i, finalment, Antich assegurà que no es tomarien els edificis de Can Pastilla. Això no obstant, encara queden els altres que es preveuen enderrocar i altres qüestions polèmiques. Una d'aquestes és el canvi d'ús de residencial a hoteler que afecta també uns 300 immobles de Can Pastilla als quals no es podran fer reformes ni tampoc no se'ls donaran permisos d'obres.
Tot plegat ja ha fet que les entitats veïnals i els ciutadans afectats s'organitzin en plataformes. Els hotelers, malgrat que haurien de ser els més beneficiats, en teoria, veuen el projecte com a mínim amb recel. Fins i tot el GOB en discrepa, tot i que el Pla assegura que té la sostenibilitat i el medi entre les principals prioritats. Ara, el conflicte de les llicències dels hotels s'afegeix a la coa de problemes que assetgen el pla. Caldrà veure si no en sortiran més i si els recels es convertiran en franca oposició.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jo tampoc puc fer ref ormes a ca nostra i són ben necessàries. La diferència amb els hotelers és que no tenc doblers ni ajuts del govern. En canvi, com sempre, els lliberals del PSOE ajuden als que ja tenen doblers.
Quina foto! Veritablement, fa molta falta una reconversió.
La burrocràcia és el gran MAL. Atura els més emprenedors. I això és el gran MAL.