En el seu discurs, la rectora de la UIB ha posat èmfasi en l'impacte econòmic de la universitat. | Ferran Aguiló - P. Bota.
L'obertura de l'any acadèmic 2010-2011 estigué marcada pel discurs de la rectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Montserrat Casas, amb la crisi econòmica de teló de fons. "Malgrat la manca de finançament en algun cas, durant aquest curs acadèmic mantindrem l'oferta de postgrau prevista". Aquest fou un dels compromisos de la rectora que, tot i les adversitats, indicà que, "si la UIB vol continuar sent una universitat, cal la creació d'una escola de doctorat internacional".
Així mateix, explicà que cada euro que l'Administració destina als estudiants de la UIB es converteix en 3,70 euros que aporta el col·lectiu a la societat a través de la recaptació fiscal. Per la rectora, aquesta dada de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques "posa en evidència que l'educació és una bona inversió i no una simple despesa, com alguns s'obstinen a mantenir".
Tanmateix, no només apuntà a la importància que tenen els fons públics per tirar endavant la Universitat, sinó que també recordà que "hi ha coses que es poden resoldre amb iniciatives privades" i "amb la complicitat de totes les administracions". Pel que fa a la recerca, Casas reconegué que "no podem permetre'ns el luxe de perdre una generació de joves investigadors ben formada" i assenyalà que per això "el programa IBREA del pla de ciència, tecnologia i innovació del Govern és una idea excel·lent, que esper que les polítiques d'estabilitat fiscal ens permetin iniciar com més aviat millor".
Durant la cerimònia, que tingué lloc a la sala d'actes de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos al campus de Palma, el secretari general de la UIB, Federico Garau, donà compte de la memòria de l'any acadèmic 2009-2010. 1.247 professors, 569 PAS (Personal d'Administració i Serveis), 25 noves titulacions de grau, 33 màsters oficials i 37 titulacions de llicenciatura, diplomatura o títols equivalents són algunes de les dades que el curs 2009-2010 ha deixat.
La lliçó inaugural anà a càrrec del doctor José Àngel Torres Lana, catedràtic de Dret Civil, amb el títol El dret pròxim: una reflexió sobre l'entorn jurídic. Abordà la importància que té el dret en totes les etapes i àmbits de la vida d'una persona. No hi faltà tampoc el president de les Illes Balears, Francesc Antich, que en el discurs passà de 'puntetes' sobre la situació econòmica que també està patint la Universitat i només digué que "la UIBés un dels millors antídots" per la crisi. El president assegurà que es mantindran les ajudes complementàries als alumnes que cursen estudis a l'estranger i les que, amb la col·laboració del Ministeri d'Educació, permeten l'exempció de la matrícula per als aturats majors de 25 anys que cursin un postgrau. Això no obstant, en cap moment no parlà dels pressupostos que tindrà la UIB.
Anuncià que durant aquest curs es posarà en marxa el seguiment de les titulacions oficials per part de l'Agència de qualitat universitària de les Balears, que pretén ser un control per assegurar que las titulacions es podran acreditar davant l'Agència nacional d'avaluació en la qualitat i acreditació (Aneca). A l'acte hi asistiren la presidenta del Parlament, Aina Rado; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; el conseller d'Educació i Cultura del Govern, Bartomeu Llinàs, i el president del PP de les Illes, José Ramón Bauzá, entre d'altres. Amb el Gaudeamus igitur es donà per finalitzat l'acte.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I especialment marcat per el Pla Colonya (espanyola), o es diu Bolonya ? Gaudeamus igitur.
i carreres de la uib on els professors no xerren ni una paraula de català...
Manera go home!
Sra. Rectora, Els estudis de ciències policials una presa de pel, em gradaria saber com varen seleccionar al professorat ? Concurs públic, a dit o amiguisme????
Sra. Rectora, vaig abandonar els estudis a l'UIB en dret per la manca de qualitat, el professor de urbanisme venia a classe quan volia, i a vegades enviava a la seva esposa, qui fracasà l'UIB o jo? Gràcies al meu esforç personal tenc una diplomatura, una llicenciatura,un Postgrau, i estic cursant un Master, per cert a una altra universitat espanyola.
M´agradaria saber el motiu pel qual la Universitat no lleva la increible quantitat d´enxufats que estan contractats com a PAS que ni tan sols tenen el certificat corresponent de català, ni tan sols s´han apuntat a cap borsa i ni tan sols s´han presentat a cap oposició... I n´hi ha que fa molts i molts d´anys que hi són... I per cert, no foten ni brot a la feina... Que no ho controla ningú a tot això?
El malèvol i ressentit Carles Manera està putejant la Universitat. Quina vergonya!
(continua del d'abaix...) És una vergonya que a la Universitat de les Illes Balears comencin les classes el dia 27 o dia 28 de setembre a la seva majoria. No s'adonen que la majoria d'alumnes tenen un contracte temporal de feina de dia 1 de juny a dia 1 d'octubre? Tan els hi costa endarrerir les classes una setmana? Encara que sigui començar dia 1... Molts hem de fer feina tot l'estiu per poder pagar la matrícula universitària. Som estudiant de dita universitat, i no es poden imaginar els lectors la gran quantitat de gent que no serà capaç d'atendre durant la primera setmana de classes, tot i que pot ser, és la més important, ja que expliquen el temari i la metodologia de les assignatures que s'imparteixen...
És tan difícil trobar un funcionariat qualificat i preparat per a la UIB? No volen que sigui una Universitat de preferència per a els joves de les Illes? O volen que segueixi l'èxode universitari cap a Barcelona, Madrid o Salamanca? Que es faci justícia amb l'alumnat. Per un professorat i rectorat competent a la nostra Universitat.
446 en ranking mundial segun webometric del CSIC...ayayay xISCOOO Antichhhh,mes doblers per l'UIB¡¡¡¡ i menys fantasmades i+d+i+o+u