“La convivència funciona i no hi ha conflictivitat als centres”

Des de l'Institut aposten per arribar aquest curs a més centres de Primària i a les famílies. Realitzen formació en mediació per a docents i alumnes

Elena Navarro Duch.

TW
0

Elena Navarro (Madrid, 1968) és llicenciada en Filologia Hispànica. Fins ara ha exercit com a coordinadora de mediació escolar a l'IES Josep Sureda i Blanes de Palma, però des del juliol passat és la nova directora de l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar de la Conselleria d'Educació i Cultura, en susbtituació d'Alfonso Rodríguez.

UPyD posava en dubte fa unes setmanes la feina de l'Institut per a la convivència i l'èxit escolar. Què n'opinau?
Les dades que donen són fruit de la ignorància. Parlen de 27 persones i només en som 5 fent feina a temps complet. També parlen de la unitat de convivència i aquesta també la porten les mateixes persones. I pel que fa a la comissió d'experts, no tenen sou i ni tan sols no cobren dietes per reunir-se.

Quina feina es realitza des de l'Institut per millorar la convivència als centres?
Tenim una línia de treball en què es formen professors i alumnes durant dos anys. Hem arribat a 15 centres de Secundària en aquest temps i esperem que aquest curs puguem arribar a set centres més. Cal tenir en compte que són els mateixos instituts que ho demanen depenent de les seves necessitats. El nombre de peticions que podem atendre és limitat. Ara bé, si hi ha dos instituts molt propers es pot estudiar fer feina conjunta per arribar-ne a més i optimitzar els formadors disponibles.

Quins són els principals conflictes als centres de Balears?

Sé que sembla un tòpic, però la convivència funciona. No hi ha conflictivitat a Balears. Si preguntes als alumnes, el clima i la conviència són bons i funcionen. Els casos en què més se'ns requereix són en els d'assetjament. N'hem atès prop de 15 en un any. També destaquen els casos en què hi ha una disconformitat en l'acció educativa. A la unitat de convivència ens arriben aquells en què cal intervenir a través dels centres, dels alumnes o de les famílies.

Com actuau?

Allò que fem és intentar que siguin ells els qui ho solucionin. Donam les 'eines' a les parts perquè siguin ells els qui ho solucionin. A vegades és un procés llarg.

Però hi deu haver problemes que necessitin solucions més ràpides.
Els problemes de conducta a classe intentam que es resolguin amb la normativa interna del centre, si bé intenten que s'aclareixi amb la mediació. Acostumen a ser petits problemes que comencen com a bromes pesades i, sobretot, de caire personal, i que s'acaben enredant més del que seria convenient.

Per a aquest curs que tot just comença, quines novetats teniu pensades implantar?

Enguany l'aposta és a Primària. Fins ara hem arribat a tres centres i aquest curs volem fer una aposta forta i arribar a nou. La diferència en relació a Secundària és que a Primària no parlam tant de formació, sinó de competències emocionals que han d'aquirir els alumnes.

A part de la formació, teniu pensat millorar o canviar alguns aspectes?
A banda de reforçar la presència a Primària, ens interessa implicar-hi les famílies. Ara bé, entenc que no és un bon any, tenint en compte que els pressupostos baixen en comptes de pujar.