Extirpen un tumor de coll a un fetus
Per primer pic, professionals de Son Dureta fan una operació extraient parcialment l'embrió -de 37 setmanes- del cos de la mare. Així s'evita el risc d'asfíxia durant el part del nadó
Un equip mèdic de Son Dureta acaba d'operar amb èxit un fetus de 37 setmanes, ja que un tumor al coll li feia patir un alt risc d'asfíxia durant el part. Per evitar aquesta possibilitat, els facultatius extragueren parcialment el fetus del cos de la mare, alhora que permetien que l'embrió respiràs mitjançant la placenta. A continuació, l'intubaren perquè el tumor no li provocàs asfíxia durant el naixement i, dies més tard, el servei de Cirurgia Pediàtrica extragué el tumor del coll del fetus. L'operació es realitzà amb èxit i sense complicacions postoperatòries.
Així ho explicaren ahir la metgessa Clàudia Marhuenda, cap del Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'hospital Son Dureta; Lucio Pallarès, director assistencial del centre, i Enric Sospedra, subdirector mèdic de Serveis Quirúrgics.
La metgessa Marhuenda relatà que la tècnica utilitzada, anomenada Exit (ex utero intrapartum treatment), consisteix a mantenir l'intercanvi d'oxigen entre la placenta i l'embrió mentre es realitza l'operació, generalment, sobre les vies respiratòries.
Això comporta, detallà, practicar una cesària i llevar només la part superior del cos del fetus, sense tallar el cordó umbilical. Així s'evita, gràcies a la utilització fàrmacs, que la mare contregui l'úter fins que la via aèria s'ha controlat. Aquesta tècnica permet que la placenta, mitjançant el cordó umbilical, continuï proporcionant oxigen al fetus. A més a més, fa que no pateixi lesions cerebrals irreparables causades per la falta d'oxigen.
Tal com assenyalà Marhuenda, el procediment Exit fou descrit per primera pic l'any 1997 "com una tècnica per ajudar a revertir l'oclusió traqueal que es practicava al fetus en el tractament prenatal de l'hèrnia diafragmàtica congènita".
Després de demostrar que en aquests casos tant la mare com l'embrió es mantenien "hemodinàmicament estables", les indicacions d'aquesta tècnica s'expandiren i actualment inclouen el tractament de masses cervicals, pulmonars i toràciques gegants. L'equip mèdic de Son Dureta emfatitzà ahir, en el decurs de l'exposició, que per dur a terme el procediment Exit amb garanties cal un equip "sincronitzat" que atengui la mare i el fetus. L'equip, idò, ha d'estar format per obstetres, neonatòlegs, cirurgians pediàtrics, otorinolaringòlegs i anestesiòlegs, ja que la tècnica implica tractar i atendre dos pacients de manera simultània. L'hospital Vall d'Hebron de Barcelona fou el primer centre de l'Estat que va practicar aquesta tècnica.
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.