Avui s'ha celebrat plenari en el Consell de Mallorca, que s'ha centrat en problemàtiques com els residus carnis. | Ferran Aguiló - J. Torres.

TW
0

Els grups polítics del Consell de Mallorca han exigit avui al Govern balear que es faci càrrec de totes les inversions necessàries per dotar a l'illa d'un sistema per eliminar els residus carnis i han coincidit que és urgent resoldre el problema de la granja de cucs de Llucmajor. El ple de la institució ha aprovat per unanimitat sengles mocions d'UM i el PP en aquest sentit, encara que la consellera de Medi Ambient, Marilena Tugores, ha advertit que la "solució definitiva" no serà possible "abans d'un any" i ha recordat que el Govern ja ha posat en marxa de forma provisional un sistema de trasllats de despulles a una planta "digestora" de Lleida.

El líder del PP en el Consell, Jaume Font, li ha replicat que hi ha fórmules perquè "abans de Nadal" estigui resolt el problema generat per la saturació de la planta de producció de compost a partir de residus carnis de Llucmajor i ha demanat a Tugores que venci els seus prejudicis contra la incineració en favor d'una solució ràpida i efectiva. En la mateixa línia s'ha manifestat el representant d'UM i exconseller balear de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, qui també ha coincidit amb el portaveu del PP en què sigui cual sigui la fórmula d'eliminació de despulles escollida, el sobrecoste que suposi no pot carregar-se sobre els productors ni sobre els escorxadors sinó que hauran d'assumir-ho les institucions.

Tugores ha recordat que les alternatives a estudi són construir un digestor o una planta de biogàs o l'assecatge dels residus carnis abans de ser incinerats, ha considerat "inassumible" el cost de la construcció d'un forn específic i ha dit que per amortitzar un digestor la taxa per tona superaria en molt els 80 euros que, com a màxim, podrien pagar els productors. El conseller del PSOE, Miquel Ramon, ha recordat que la falta d'un sistema adequat per eliminar aquests residus és un problema antic i ha suggerit que alguns escorxadors es desfan de les despulles de forma il·legal, mentre que la portaveu del Bloc, Joana Lluisa Mascaró, ha demanat mesura a l'hora de proposar subvencions, perquè "els diners no cauen del cel, el paguen els ciutadans".

Pla de Carreteres

D'altra banda, el ple del Consell de Mallorca ha aprovat una moció del PP, completada amb una esmena d'UM, en la qual s'insta l'equip de govern a iniciar els tràmits per modificar el Pla de Carreteres a fi de donar prioritat a la prolongació de les autovies Llucmajor-Campos i Manacor-Sant Llorenc. El conseller d'Hisenda, Obres Públiques i Innovació, Antoni Alemany, ha explicat que per dur a terme aquestes obres a partir de l'any pròxim caldria demorar-ne algunes ja programades i ha indicat que altres carreteres de l'illa tenen igual i més tràfic i el mateix índex de sinistralitat o més gran que les dues impulsades avui per PP i UM malgrat l'oposició de la resta de grups.

Caça i el Consorci Serra de Tramuntana

En el ple insular d'avui també s'ha aprovat l'acceptació del traspàs de les competències de cacera que fins ara exercia el Govern, que es transfereixen dotades amb 1,1 milió d'euros dels quals aproximadament la meitat correspon a ingressos proveïts per la gestió de vedats i a altres taxes. A més, el Consell ha acordat la liquidació de deutes pendents per un valor total de 10,5 milions d'euros, pagament emmarcat en el pacte que van assolir tots els grups polítics per abonar 21 milions d'euros pendents. La institució també ha donat el seu vistiplau a un conveni amb el Govern per a la constitució del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, que impulsarà la candidatura davant de la Unesco.