El Govern proposa el trasllat dels residus com a mesura d'urgència. | Ferran Aguiló - J.M.

TW
0

Els residus carnis procedents dels escorxadors de Mallorca es duran a la central digestiva de Lleida de "manera provisional" des de demà i hi estaran els pròxims dotze mesos. Això és el que afirmà ahir el president Francesc Antich desprès de reunir-se amb una comissió mitxa integrada pel Consell de Mallorca i el Govern.

Els tècnics de l'Executiu analitzen ara quina serà la solució definitiva d'aquesta problemàtica. Les opcions que s'estudien són la creació d'una planta digestiva, un forn crematori o una central de biogàs.

Antich explicà que a mitjan setembre revelaran el lloc definitiu al qual aniran les deixalles dels escorxadors. En qualsevol cas, el Govern autonòmic subvencionarà els 190 euros de més que costarà tractar cada tona de material a Lleida -els ramaders continuaran pagant devers 60 euros per cada 1.000 quilos.

La incertesa de no saber on enviar els residus carnis de l'Illa -la planta de Llucmajor s'ha negat a rebre més restes orgàniques- va provocar el tancament temporal de l'escorxador de Palma (Carn Illa) el passat dia 24. El motiu que donaren els responsables de la instal·lació de Llucmajor per prohibir-hi l'entrada de camions amb deixalles varen ser les queixes dels veïns a causa de l'olor forta que provocaven. "A partir d'ara, la central de Llucmajor no causarà problemes als residents de la zona", recalcà el president Antich.

Per Asaja, és urgent que s'adopti una mesura "definitiva"


El president de l'Associació agrària de joves pagesos (Asaja), Biel Company, qualificà ahir de "correcta" la solució provisional adoptada pel Govern en relació amb el tema del tractament dels residus càrnics. Company recalcà que els pareix bé, "sempre que no suposi un cost afegit per als ramaders de les Illes". Afirmà que és "correcta" la subvenció facilitada per l'Executiu, perquè "els pagesos no tenen gens de culpa de temes de les administracions". Hi afegí que "no tenim per què pagar més per la falta infraestructures que hi ha a causa de la manca de decisions polítiques des de fa deu anys".

D'altra banda, respecte de la futura planta per al tractament dels residus, Company assegurà que no hi té "preferències" i que "hi ha prou tècnics" a les dues institucions per estudiar "els pros i els contres" de cada una d'aquestes instal·lacions. Recordà que "nosaltres no en som especialistes: el que volem és no tenir problemes amb les restes". El portaveu explicà que els pagesos i els ramaders volen disposar "d'unes opcions econòmiques" que els permetin competir amb els productors de la Península.

Els veïns continuen amb les protestes

L'Associació de veïns de la Marina de Llucmajor assegurà ahir, en declaracions a IB3, que no aturaran les mobilitzacions previstes. El motiu és l'olor "dolenta"que causa el tractament de residus càrnics a la planta situada al municipi de Llucmajor. El portaveu dels residents de la Marina va explicar que fa més de quatre anys que hi demanen una solució i va comentar que "els polítics encara estudien alternatives". Un dels afectats per l'olor de la planta manifestà que "la granja de cucs de Llucmajor és una bona idea", però recalcà que "en l'actualitat està sobreexplotada a causa de les restes orgàniques que hi duien els escorxadors de tot Mallorca". A continuació, el veí va afirmar que a la instal·lació "s'hi acumulen devers dues tones de porqueria i de brutor". També trobà que els polítics de les Illes Balears "tenen bones paraules amb tothom, però no han fet res per arreglar aquest problema".