Els escorxadors no tenen cap instal·lació adequada on poder eliminar les restes dels residus càrnics. | Jaume Sastre - Arxiu

TW
0

El futur de la ramaderia i la indústria càrnica a l'Illa és en dubte. Ahir, tres dels cinc escorxadors de Mallorca decidiren tancar les portes i deixar de sacrificar més animals. El motiu és el següent: a l'Illa no hi ha cap tipus d'instal·lació que asseguri una eliminació adequada i amb garanties dels residus càrnics que generen els escorxadors de Palma, Felanitx (controlats per Carn Illa) i Matisa. L'única planta d'aquestes característiques, situada a Llucmajor, ha quedat saturada. El toc d'alerta es va produir ahir, quan el responsable de Carn Illa, Joan Sastre, va fer una crida al sector ramader per advertir-lo que no transportassin més animals per dur-los a matar a les seves instal·lacions.

El president d'Asaja, Biel Company, va confirmar que la planta de Llucmajor, d'iniciativa privada i que servia per eliminar les restes d'animals, rep el triple de residus dels que en realitat pot absorbir. És per això que ahir hi va quedar restringit l'accés a camions de gran tonatge que transporten restes de porcs o de porcelles per dur-les a triturar. El cas és, segons va corroborar també el president d'Unió de Pagesos, Biel Torrens, que la falta d'una infraestructura amb condicions ha fet que l'Ajuntament de Llucmajor hagi d'obligar els responsables d'aquesta instal·lació a no permetre-hi l'entrada de més residus.

Aquesta planta elabora adob orgànic a partir d'una granja de cucs que es mengen aquestes restes dels animals. Això no obstant, a causa d'aquest excedent diari que no es pot assumir, les instal·lacions generen pudor i els veïns han pressionat amb queixes perquè el Consistori del municipi hi actuï. Davant aquest panorama, els escorxadors, que no poden desfer-se de les sobres, van tancar. Ahir mateix, però, el Govern es va comprometre amb els responsables a traslladar els residus a Son Reus de manera temporal com a solució provisional. La decisió no acaba d'acontentar el sector, que assegura que si aquesta situació es perllonga les repercussions seran importants. El col·lectiu ramader ja va advertir que aquest conflicte durà al "col·lapse" la ramaderia insular i "posarà en perill" el subministrament de la indústria càrnica, pel que fa a productes d'origen local, a tot el conjunt de la població. "Les grans superfícies i comerços tenen les seves reserves encomanades i hauran de recórrer a la Península, amb els perjudicis econòmics que això suposa", va recriminar Company.

Els ramaders reclamen que les administracions implicades en la gestió de residus (ajuntaments, Consell i Govern) intervinguin en aquest afer. Segons Torrens, han passat els anys i les institucions "no han actuat per posar en marxa un sistema que garanteixi el tractament dels residus càrnics, com escorxadors, sales de desfer, carnisseries, fàbriques d'embotits i explotacions agràries". Company explica que el sector exigeix des de l'any 2000 una planta incineradora i de llavors ençà l'Administració encara no ha solucionat el problema.
Per les agrupacions ramaderes, aquesta situació deixa fora de la legalitat la ramaderia i la indústria càrnica mallorquina. Asseguren que en altres llocs els residus dels animals són processats de manera adequada i fins i tot s'utilitzen per generar energia (biogàs). A tall d'exemple, en els escorxadors de Carn Illa cada mes hi entraven 540 quilos de porcs i 3.225 quilos de porcelles, que deixarien de matar-se.