L'edifici del polígon de Son Rossinyol que ha estat objecte de l'investigació. | S. AMENGUAL

TW
0

El fiscal Anticorrupció Miguel Àngel Subirán ha sol·licitat que s'arxivin les diligències sobre el lloguer d'un edifici del polígon de Son Rossinyol per part de l'empresa pública CAIB Patrimoni. El conseller d'Economia, Carles Manera, n'havia duit els documents a la Fiscalia davant les acusacions d'irregularitats que havia formulat el president del PP de Palma, José María Rodríguez, per demostrar que no tenien fonament.

Concretament, l'escrit del fiscal en què demana l'arxivament de les diligències sosté que ho fa perquè l'arrendament de l'edifici propietat de l'empresa Inversions Can Font "no constitueix cap conducta que pel fet de tenir rellevància penal hagi de ser investigada, ni fiscalment ni judicialment". A continuació, hi afegeix que el lloguer "s'ajusta a les normes de contractació de dret comú, pel fet de tractar-se d'una Societat Anònima i segons allò que s'estableix a la Llei de contractacions de les administracions públiques".

José María Rodríguez havia qüestionat l'operació per l'alt cost econòmic i perquè creu que hi hagué irregularitats en el procés. Digué que el Govern havia malversat doblers públics en el contracte de lloguer amb opció de compra de l'immoble, arrendat per CAIB Patrimoni i subarrendat després a l'Agència Balear de l'Aigua. CAIB Patrimoni depèn de la Conselleria d'Economia i Hisenda i, per això, Manera mateix féu arribar l'escrit al fiscal Pedro Horrach. Fou el 8 de juny, just abans que el Parlament aprovàs, a petició del PP, la creació d'una comissió d'investigació per analitzar el contracte. Tan sols UMs'hi abstingué, mentre que tots els altres grups hi votaren a favor. És previst que aquest grup de treball comenci a funcionar per setembre, tot i que el PPvolia que ho fes ja aquest juliol.

Rodríguez: "El fiscal no té tot l'expedient"

El diputat i president del PP de Palma José María Rodríguez, que és qui havia denunciat irregularitats al lloguer de Son Rossinyol, rebé ahir amb fredor la notícia de l'arxivament de les diligències per part de la Fiscalia. "És una qüestió del conseller i ell sabrà el que fa", afirmà per llevar-hi importància. El dirigent popular recordà que ell havia demanat que es formàs una comissió d'investigació i que la Sindicatura de Comptes verificàs l'expedient, però que dur-ho a la Fiscalia havia estat idea del conseller i que no comptava. "Al fiscal no li ha enviat l'expedient complet", argumentà, i avisà que hi mancaven "alguns dels documents principals". També en criticà que s'enviàs la documentació "a un fiscal concret" i no a la Fiscalia en general.

Investigació

"La comissió d'investigació no ha enllestit la feina, ni tan sols l'ha començada", assegurà el polític conservador, que confia que amb la feina d'aquest grup de treball el mes de setembre surtin noves dades a la llum.
Per la seva banda, la Sindicatura de Comptes ja comunicà al Parlament que el darrer trimestre d'enguany fiscalitzaria el contracte de lloguer de Son Rossinyol, tal com s'aprovà a la Cambra també a petició del PP.
Quan es donà el vistiplau a la comissió, Rodríguez digué que demanaria perdó si s'havia equivocat amb la denúncia, tot i que recordà que la diputada del PP Catalina Soler no havia rebut cap disculpa del PSIB quan l'absolgueren del cas Cavallistes.

Picabaralla al Parlament

El lloger de Son Rossinyol serví de motiu per a una fregada al Parlament entre José María Rodríguez i Carles Manera, que es creuaren retrets personals. Tot passà el 15 de juny, i començà quan el popular acusà el cap d'Economia de tenir un comportament "més propi d'un trampós o d'un triler que d'un conseller", perquè havia lliurat la documentació de Son Rossinyol a un fiscal concret, Pedro Horrach, i tampoc no li havia fet arribar l'expedient sencer, tan sols una part. Manera qualificà el discurs de Rodríguez de "delirant" i defensà que havia entregat els documents a Horrach perquè és qui investiga les presumptes irregularitats de CAIB Patrimoni. Fins i tot recordà a Rodríguez la famosa frase "és dilluns i som al meu despatx", que el polític popular assegurà que havia dit quan, sent conseller d'Interior, mantingué una conversa telefònica amb el llavors batle d'Andratx, Eugenio Hidalgo, just abans que el detinguessin pel cas Andratx.