Foto d'arxiu de contenidors de fems del barri de la Llonja, a Palma. | P. PRIETO
Si el 2007 els mallorquins separaven per reciclar 104.069 tones de residus domèstics a l'hora de llençar-los, l'any passat només en separaren 67.746. Un 32% manco. És cert que també s'aplegaren menys fems, però just un 3,8% menys. Així doncs, el reciclatge, en lloc d'augmentar, ha baixat, segons les xifres del mateix Consell de Mallorca. A tall d'exemple comparatiu es pot citar el cas de Catalunya. Mentre que a Mallorca la recollida selectiva va aplegar el 2009 el 9,6% del total del fems, al Principat en separaren gairebé quatre vegades més: la mitjana és del 37,6%.
Les fraccions que separen els ciutadans són els envasos de paper i cartró, els de vidre, els lleugers (plàstics) i el fems orgànics. A Mallorca, tots aquests residus junts arribaven el 2006 a 92.150 tones de les 708.546 de fems que es recolliren, un 13%. L'any següent augmentà la quantitat de residus, però encara va créixer més el reciclatge i s'arribà al 14,2%. El 2008, en canvi, malgrat que la xifra total de fems aplegat pujà (751.887 tones), la de residus separats baixà a 67.323 tones. Quedà en el 8,9%. L'any passat la quantitat de fems davallà fins i tot per sota de la xifra del 2006 i la de residus separats no ho va fer tant, de manera que el percentatge remuntà un poc i quedà en el 9,6%, però encara és lluny de la dada de 2006.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De fet està mal plantejat la selecció de residus des de la xefatura., la selecció pareix que està feta i dirigida per els comerciants del sector del reciclatge. Només hi hauria de haver dues castes de residus: orgànics i inorgànics. El més important el residu orgànic hauria de estar ben definit. Els residus inorgànics serien els qui no estan classificats com a orgànics o sigui la resta. El residu orgànic hauria de tenir recollida diària, a porta a porta i durant les hores del matí (de 8 a 14 hores). Hi hauria productes com paper, tela de cotó, fusta, plàstics biodegradables, etc que podrien esser residus orgànics i inorgànics.
Ja no és sols qüestió de separar els residus. Heu vist la fotografia que il·lustra la informació? Hi ha fems per terra, segurament perquè els contenidors ja estan plens, però també podreu observar diàriament que hi ha gent que ni es molesta en obrir el contenidor per dipositar-hi la seva bossa de fems i la deixa en terra. També n'hi ha que no fan servir bosses i tiren els fems des del poal, directament al contenidor. Per cert, xerrant de neteja, seria qüestió que els responsables fessin fer una bona neteja als albellons i als torrents abans que arribin les pluges de la tardor.
Si qui contamina ha de pagar, qui recicla ha de cobrar i aquí el govern només ens suca la butxaca reciclem o no. El reciclatge gratuït convé als empresaris del sector que a més de rebre subvencions dels governs, tenen mitja feina feta i paguen malament als operaris del sector.
Com mes feim, mes mos pujen la tasa de fems: idò que triin ells!
Jo ho faria obligatori. Comentaris com l'anterior demostren que la gent tanmateix no vol ser conscient del problema mediambiental.
el problema es que además de que tenemos que reciclar y separar nosotros, ENCIMA nos cobran el impuesto de reciclaje, entonces que reciclen ellos, que para eso nos cobran
No m'estranyaria que tard o d'hora algú en culpabilitzàs el sistema educatiu d'aquesta manca de consciència de recollida selectiva.