TW
0

Bartomeu Vicens i Miquel Àngel Flaquer negaren ahir haver cobrat comissions per la venda dels terrenys de Can Domenge per 30 milions d'euros a Sacresa. Els exconsellers insulars d'Ordenació del Territori i d'Economia d'UM comparegueren ahir com a imputats davant la magistrada instructora Mari Carmen González i els fiscals Juan Carrau i Miguel Àngel Subirán. Es ratificaren en les declaracions anteriors, en què neguen irregularitats en el procés d'adjudicació del concurs.

La primera a declarar, però, fou la interventora general del Consell, Elena Montejo, qui va intervenir en la modificació del plec de condicions del concurs. Declarà com a testimoni durant dues hores i afirmà que en cap moment l'expresidenta Munar no s'hi va posar en contacte per parlar de modificar el concurs. Afegí que les dues objeccions que ella realitzà sobre el plec de condicions es varen corregir.

Si bé en un primer moment les bases afavorien la millor oferta econòmica, després es modificà per prioritzar el millor projecte arquitectònic o tècnic. A preguntes dels fiscals, Montejo assenyalà que creu recordar que Flaquer li va dir que Vicens tenia "pressa" perquè s'adjudicàs l'obra. Afegí que hi ha parts dels documents sobre els plecs que han desaparegut, però que és normal que en un procés tan llarg es puguin perdre coses. A principi de setmana, el fiscal Subirán acudí al Consell per demanar més informació sobre el concurs i se n'endungué documentació. Potser aquest és un dels motius que han fet que la interventora del Consell anàs a declarar.

Primera sortida de la presó

Vicens també arribà d'hora als jutjat de l'avinguda d'Alemanya, però hagué d'esperar als calabossos del soterrani fins al moment de declarar, que es retardà. Era la primera vegada que sortia de la presó des que a principi de mes hi ingressà per complir la pena per la peça separada de Son Oms sobre un estudi copiat d'internet. Eren les onze i mitja passades quan dos policies traslladaren Vicens fins a la sala habilitada per a les declaracions, a la tercera planta. Se'l veia bastant més prim de la darrera vegada. Ell va mantenir el seu to amable habitual amb els periodistes i els va saludar. Poc després arribava la seva dona, que va asseure als passadissos de la sala durant bona part del matí, compartint l'espai amb els professionals de la informació. La declaració del seu marit durà gairebé tres hores, fins passades les dues del migdia.

L'acusació particular que representa els interessos del grup constructor Núñez i Navarro insistí en l'argument que Vicens havia cobrat comissions per adjudicar la venda a Sacresa per 30 milions d'euros, en lloc dels 60 que ells oferien. Vicens ho negà. També les irregularitats en l'adjudicació del concurs, i en aquest sentit, ha seguit la mateixa dinàmica que en declaracions anteriors. Així mateix, Vicens, representat pels advocats Eduardo Valdivia i Jaime Campaner, fou interrogat en relació al seu increment patrimonial en el període en què el Consell va vendre els terrenys. Vicens digué a la jutgessa que es remetia a les declaracions ja realitzades en el cas Son Oms, en el qual també és investigat.

La declaració de Flaquer

El darrer a declarar fou Flaquer, a partir de les 15 hores. Abans la jutgessa havia decretat un breu recés de menys d'una hora per dinar. L'imputat entrà acompanyat pel seu misser, Gaspar Oliver. Flaquer va declarar que va aprovar les modificacions en els plecs del concurs que realitzà el Consell i que la decisió fou política. Tant ell com Vicens apuntaren que la redacció dels plecs fou cosa del departament de contractació del Consell. Flaquer és en llibertat sota fiança de 100.000 euros pel cas Inestur, també conegut com a operació Voltor. Segons la magistrada González, la venda dels terrenys amb un preu "a la baixa" pot ser objecte de fins a tres possibles delictes: prevaricació, malversació de cabals públics i frau.

Investigació minuciosa

Tant Vicens com Flaquer han estat objecte d'una minuciosa investigació per part de l'Agència Tributària, ben igual que Munar i Miquel Nadal. La Policia considera provat en les seves conclusions que Munar "participà de manera activa en algunes fases que donaren lloc a l'adjudicació fraudulenta del concurs que tenia per objecte la venda de la finca de Can Domenge"; que Miquel Nadal i Bartomeu Vicens "es concertaren amb els representants legals de Sacresa i de Ferra Tur a efectes que la finca de Can Domenge, amb un valor aproximat de 60 milions d'euros, fos adjudicada a les mercantils ressenyades per la meitat del seu valor; i que Miquel Àngel Flaquer va participar de manera activa en les maniobres que permeteren la fraudulenta operació".