El president del Govern, Francesc Antich, dedicà ahir devers una hora i mitja a divagar en veu alta sobre el passat, el present i el futur de les Illes Balears. De fet, el discurs que féu a Palma davant del Fòrum de la Ciutadania arrencà amb la necessitat de reflexionar. Va dir que els d'ara no eren temps propicis, que en aquests moments "la política és una reacció permanent" i que avança "responent, no planificant". Per combatre això reivindicà que cal reflexionar. El president va dir que "no es tracta de córrer molt i fer moltes coses", però que "moltes vegades estam hipotecats amb la dictadura de la legislatura".
És a dir que en tan sols quatre anys "s'han de fer coses, i noves" perquè "si no es tenen idees noves sembla que no es tingui cap idea" però que així no es pot pensar a llarg termini. Tot i això, també va reconèixer que els polítics balears han canviat els darrers anys. "Tots ens hem moderat molt", indicà i posà com a exemple que quan començà la legislatura aturaren 1.600 hectàrees de noves urbanitzacions en espais naturals "i no va passar res". "Si ho hagués fet a la meva primera legislatura, encara se sentirien els crits", hi afegí.
"Els nous temps demanen a la política més reflexió, més planificació i polítiques més responsables", afirmà. A més, explicà que si s'havia arribat a l'actual situació econòmica és, precisament, perquè no s'ha fet res d'això. Criticà la manca de regulació i planificació dels mercats financers dels EUA, que han dut a la crisi econòmica mundial, i digué que aquí s'havia fet el mateix amb la construcció d'habitatges i el preu del sòl, fet que havia dut a la crisi del sector immobiliari i a l'augment de l'atur. Per això el president s'inclinà per desestacionalitzar l'economia, diversificar el sector serveis i formar tots els treballadors que han quedat expulsats del món de la construcció perquè puguin aconseguir altres feines. També va defensar que calia canviar el sector i orientar-lo cap a la rehabilitació d'edificis en lloc de voler recuperar el ritme d'abans.
El president també va parlar del sector públic i va dir que ara és "desmesurat i dèbil". Recordà que basten poc més de 80 de les 196 empreses públiques que hi ha. Ara bé, no ho va fer per reduir el pes de l'administració, sinó per fer-la més eficient. De fet, reclamà més participació de la comunitat en la gestió de ports i aeroports i indicà que eren "bàsics" per a Balears. A més, sobre la manca de confiança amb els polítics a causa de la corrupció, afirmà que la política era l'única eina per fer-hi alguna cosa.
El parlament del president s'allargà prou com perquè el temps per a la intervenció del públic quedàs reduït a just vint minuts. De fet, quan arribà el torn del col·loqui més d'un assistent feia capcinades i la majoria de preguntes quedaren sense respondre. Amb tot, des de l'organització asseguraren que les contestarien totes a la web del Govern. Des del públic li preguntaren per què no retalla IB3, a més dels sous dels funcionaris. Antich va respondre que des que havia arribat li havia reduït un 40% de pressupost i que encara l'abaixaria més. També li demanaren què pensava fer per aturar la corrupció i explicà que col·laboraven amb la Justícia i que la llei del bon govern la faria molt més difícil.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I tant que s'han moderat els partits polítics! Gairebé les diferències entre ells ja comencen a ser mínimes o, en tot cas, conjunturals, i mogudes sempre per l'horitzó de les eleccions. No és estrany que l'abstenció augmenti cada cop més.
sr. antich fe i na FEINA sescriu tot JUNT