TW
0

El 77,8% dels exàmens de Selectivitat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) s'ha respost en llengua catalana. Aquest percentatge suposa un lleuger increment (0,6 punts) en relació amb els resultats de juny de 2009 (77,2%). El 1992 -el primer any en què es va mesurar aquest ús-, els exercicis fets en català arribaren al 26,9% i amb el pas del anys aquest idioma ha aconseguit més pes en les proves per poder cursar estudis superiors. Així es desprèn de les dades del Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears (Gresib).

Cal pensar que no s'hi consideren els exàmens de les proves de llengua catalana, de llengua espanyola ni de llengua estrangera, sinó només la resta d'assignatures en què aquest idioma és vehicle d'expressió i no matèria d'avaluació -si bé a l'exercici de llatí i al de grec sí que es té en compte. El 10,5% dels alumnes no ha contestat cap examen en llengua catalana -excepte el d'aquesta matèria; el 35,8%, tots -llevat del d'idioma estranger i el de llengua espanyola. La resta d'estudiants (53,7%) ha fet algunes proves en castellà i els altres en català.

Si ens hi fixam més detalladament, els menorquins són els qui més hi empren el català, amb un ús que supera el 90% des de 2005 i que sempre ha tingut una evolució continuada a l'alça. Eivissa i Formentera continuen a la coa en la utilització de la llengua pròpia, tot i que és allà on se n'ha produït l'increment principal. Les Pitiüses, que partien d'una situació més endarrerida, s'han acostat a la mitjana del conjunt -enguany s'ha incrementat un 5,7%-, mentre que Mallorca ha registrat un valor idèntic al del curs passat (76,2%). Hi ha, per tant, una tendència a l'anivellament entre les illes i, sens dubte, d'un ús més elevat del català a les proves de Selectivitat aquests darrers anys en totes les Balears.


L'augment de la utilització del nostre idioma en aquests exàmens es percep, sobretot, si es prenen com a referència les dades de l'any 1992, quan només l'emprà un 26,9% dels alumnes. De llavors ençà, l'increment ha estat espectacular. En els noranta gairebé es duplicà i la dècada es tancà amb un nivell d'ús del català a la Selectivitat del 41,7% l'any 1999 i del 43,7% el 2000. Però durant el darrer decenni també se n'ha mantingut la tendència i gairebé s'ha tornat a duplicar el nombre d'estudiants que empren la nostra llengua en els exàmens, fins a arribar al 77,8 per cent d'enguany.

Aquesta convocatòria ha estat la primera en què les Proves d'Accés a la Universitat s'han fet d'acord amb un model nou, tenint en compte la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior i el Batxillerat de la LOE (Llei Orgànica d'Educació). Els canvis en el format dels exercicis de Selectivitat duits a terme entre el 9 i l'11 de juny no han tingut incidència en la utilització del català com a llengua de resposta, que s'hi manté estable i amb una tendència lleugera a l'alça. El 88,42% dels estudiants que es presentaren a les proves les ha superades.
El procediment nou inclou una fase general i obligatòria que consta de cinc exàmens, un dels quals és de la modalitat que tria l'alumne.

Es tracta de llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història de la filosofia o història d'Espanya. Després, hi ha una prova específica i de caràcter voluntari que es recomana fer en el cas que es vulgui entrar en una carrera amb molta demanda. Aquesta fase té com a principal objectiu avaluar els coneixements concrets relacionats amb els estudis que es volen cursar i l'alumne s'hi pot examinar d'un màxim de quatre matèries. Amb tot, les notes de tall ja són història i cal parlar de nota d'admissió.