TW
0

Antoni Pascual es desvinculà ahir davant la jutgessa del cas Peatge de qualsevol irregularitat en la construcció de la carretera Palma-Manacor. L'exconseller insular de Carreteres del darrer Govern Matas i actual portaveu d'Unió Mallorquina manifestà que els 18 milions d'euros de sobrecost que es detectaren en la liquidació d'obra entren dins el 20% previst per modificacions.

Pascual afirmà que el Consell n'adjudicà el concurs a l'empresa Pamasa i que aquesta fou la que contractà la UTE Desdoblamientos C-715, formada per Melchor Mascaró, Electro Hidráulica, Obras y Pavimentos Man, Aglomsa, Itinere Insfraestructuras, MAB i Sacir per executar l'obra. Afegí que la vinculació és amb Pamasa i no amb la UTE, de la que no en sap res. A més, defensà la legalitat del concurs i de la seva execució.

Respecte al sobrecost de 18 milions, afegí que s'ha de pensar que Pamasa encara té la concessió per al manteniment durant 30 anys del tram executat per la UTE. I que, a més, hagué d'incorporar al pressupost de 140 milions d'euros el manteniment de 30 anys de dos trams més de carretera que s'executaren fora del concurs.

Tres trams de carretera

La carretera Palma-Manacor es realitzà en tres trams. El segon el va treure a concurs el Consell. El primer i el tercer, en canvi, els adjudicà el Govern i quedaren fora del concurs públic del Consell. El primer comprèn de Palma a Son Ferriol i el tercer des que s'acabà el tros previst per la UTE Desdoblamientos C-175 fins a l'arribada de la carretera a Manacor. Pascual insistí davant la magistrada Ana San José que desconeix qualsevol irregularitat en relació amb el cas Peatge. També negà desviaments de fons del Consell a fins particulars.

Les investigacions apunten que els tres principal imputats del cas Peatge -l'exdirector general de Carreteres Gonzalo Aguiar; l'enginyer en cap de les obres, F.O.; i el funcionari del Consell i vigilant de les obres, B.M.- es podrien haver posat d'acord per desviar fons de la institució insular per a finalitats pròpies. És a dir, que podrien haver pagat amb doblers públics reformes efectuades a les seves propietats per empreses que formaven part de la UTE contractada per Pamasa. El material utilitzat i la mà d'obra era de la UTE. De fet, es parla de factures falses que s'incorporaren a les despeses de la Unió Temporal. L'exdirector i els altres dos imputats varen ser detinguts quan esclatà l'operació, el maç de l'any passat. Aguiar quedà en llibertat amb càrrecs i l'enginyer i el funcionari hagueren d'afrontar una fiança de 125.000 i de 75.000 euros, respectivament, per evitar la presó. Se'ls acusa de malversció, suborn, falsificació documental i prevaricació.

Desviament de doblers

El fiscal Subirán demanà a Pascual si tenia constància que Melchor Mascaró -que forma part de la UTE- carregà camions amb arena procendent de les tasques a la finca de l'exdirector insular. Pascual negà tenir-ne constància i afegí que Aguiar no respon a aquest perfil. Respecte al vigilant de les obres, li demanà si havia estat mai a la seva finca. Contestà que hi anà una vegada perquè els treballadors de la UTE el convidaren a una festa, però que no hi quedà gaire. El polític afegí que tampoc no s'adonà de cap irregularitat a la llar. Se sospita que B.M. pagà amb fons del Consell la construcció d'una pista de futbol sala i de l'enllumenat corresponent.