El 6,4% dels enquestats a les Illes Balears en el darrer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) voldria que l'Estat reconegués a les comunitats la possibilitat de convertir-se en estats independents. Aquesta pot semblar una xifra baixa, però si es compara amb la de les altres autonomies es veu que és la tercera més alta, just darrere de Catalunya (23,6%) i del País Basc (21,9%). A més, les comunitats que es troben rere les Illes Balears hi són a molta distància i cap no arriba ni al 3%. La que més s'hi acosta és el País Valencià, amb un 2,9%. La majoria ni tan sols superen l'índex del 2%.
També s'ha de destacar que, segons l'enquesa del CIS, les Illes Balears i Catalunya són les dues comunitats on més ciutadans voldrien més autogovern. En aquests dos llocs un 29,3% dels enquestats han respost que estarien d'acord amb "un estat en què les comunitats autònomes tinguessin més autonomia que en l'actualitat". Al darrere hi ha el País Basc (28,4%) i les Canàries (25,5%).
De fet, la xifra és encara més alta a una pregunta semblant que podria aplegar tots dos conceptes: "Us agradaria que el grau d'autonomia de Balears fos major, menor o i gual que ho és en l'actualitat?". Un 43,5% dels enquestats balears respongueren que volien que l'autonomia fos "major", a un 32,5% ja els estava bé quedar com ara i tan sols un 17,6% contestaren que volien menys autonomia.
El baròmetre també indica que un 53,5% dels qüestionats consideren que la creació i el desenvolupament de les autonomies ha estat "més aviat positiu" per a l'Estat, mentre que just un 25,9% digué que ha estat "més aviat negatiu". Aquells que respongueren que havia estat positiu valoren, sobretot, la descentralització i l'autogovern (15,9%) i la defensa de la pròpia identitat, cultura i llengua (13,9%). Els qui van afirmar que les autonomies eren negatives en critiquen especialment l'augment de la despesa pública" (17,4%) i el foment dels separatismes (15,7%).
Orgullosos
A més, mentre que un 62,1% dels enquestats respongué que se sentia molt orgullós de ser balear, tan sols un 48,8% digué el mateix de ser espanyol. Cal saber, però, que l'enquesta tenia en compte els lligams entre les comunitats. Així, en cap de les preguntes sobre les comunitats, la relació amb l'Estat i l'augment d'autonomia no hi havia referències a la relació econòmica, lingüística i històrica entre els Països Catalans. Sobre la visió que tenen d'Espanya tan sols un 13,7% digué que, per ells, és una nació de la qual se senten membres. D'altra banda, un 50,1% va respondre que és "el meu país". En canvi, un 24,8% es va limitar a dir que Espanya és l'estat del qual són ciutadans. A més, un 8,6% contestà que és un estat format per diverses nacionalitats i regions i un 1,7% indicà que és un estat aliè del qual el seu país no forma part.
L'enquesta del CIS també preguntava sobre quina visió tenen els ciutadans de les relacions entre el Govern central i el Govern balear. Sobre aquest tema, tan sols un 39,4% van respondre que creien que eren de col·laboració. En canvi, un 36,4% pensa que tenen una relació de subordinació -s'entén que del balear respecte de l'estatal- i un 15,4% fins i tot considera que els dos executius estan enfrontats, l'un amb l'altre, malgrat que es troben a les mans del mateix partit.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Que va, ens estimam anar amb els super desenvolupats i rics espanyols de Cáceres, Ciudad Real o Albacete...centres punters en el mon pel que fa a tecnologia i recerca i que generen una gran quantita de benestar.....els que haureu de cercar si anar a Àfrica quan ens independitzem sereu vosaltres, que no tendreu on caure morts en un estat ja 100% tercermundista i africà.
¡Por favor! Pero, ¿qué leo? ¿Y a dónde os queréis ir, pobrecitos? ¿Con los moros de Àfrica? ¿Con los senegaleses? Es que dáis pena, de verdad os lo digo, pena auténtica. Lo vuestro ya no es de un cicro de frikis, sino de frenopático. Y lo de este periódico, ni os lo cuento: de risa. ¿Independencia? ¡Virgen Santa!
Mallorca no pot aconseguir la independència mentre les Pitiüses i Menorca facin de rèmores.
Castella i Lleó formen una comunitat! Sevilla i Granada formen altra comunitat! Eivissa i Formentera se han de separar de Mallorca formant una comunitat. Menorca també se ha de separar, formant altra comunitat. Divideix i guanyaràs.
Aquestes enquestes fan riure, mentre siguin fetes des de l'òptica espanyolista no en treurem res
La por que tenen ja fa que la Constitució no permeti que dues Comunitats se juntin, maldament sugui per beneficiar-se mutuament. "Divideix i guanyaràs"
Certes enquestes (via Laporta, i UOC) marquen que l'independentisme podria ser majoritari, mentre el suport a l'autodeterminació fa temps que ho és. La Vanguardia acaba de realitzar una enquesta i assenyala que un 47% estaria a favor de la independència mentre que el 54% dóna suport a la celebració de consultes. I La Vanguardia no és precisament un diari catalanista.
Al País Basc i a Catalunya el percentatge és molt més alt. L'enquestes són manipulables, basta triar certes zones per a obtenir les respostes desitjades. Si realment creuen això no haurien de tenir por d'un referèndum ni amenaçar amb enviar els tancs com en una república bananera.
pacifica i demoscòpicament...