Josep Juan Cardona a la seva arribada a l'edifici de Via Alemanya. | Ferran Aguiló - Amengual.

TW
0

Josep Juan Cardona confimà ahir davant el magistrat Antoni Capó que quan era conseller de Comerç del PP va reprendre Antònia Ordinas pel seu tracte de favor al dissenyador gràfic Joan Rosselló. També reconegué que aquest toc d'atenció a la llavors gerent del Consorci per al Desenvolupament Sostenible de Balears (CDEIB) es produí després d'una trobada amb un conegut publicista mallorquí, Antoni Pons, qui l'alertà de la situació. Afegí, però, que a banda d'una telefonada a la responsable perquè aquesta situació no es tornàs a repetir, no va insistir en el tema, ni hi donà més importància.

La declaració de Cardona en el cas Scala, que investiga una suposada trama de corrupció en el consorci públic durant el mandat del PP (2003-2007), durà pocs minuts i se centrà exclusivament en l'esmentada reunió amb el publicista. Pons, que també declarà ahir com a testimoni, explicà l'encontre a les parts. Digué que acudí a veure Cardona, llavors president del CDEIB, per denunciar que la gerent de l'organisme Antònia Ordinas li treia contractes que ell tenia ja adjudicats per donar-los al dissenyador Joan Rosselló.

Pons i Rosselló havien estat socis en una empresa de publicitat i quan decidiren separar-se acordaren que cadascú es quedaria amb la seva cartera de clients. El CDEIB formava part de la cartera de Pons. L'empresari acusà Ordinas d'un tracte de favor a Rosselló, que també està imputat pel cas CDEIB o cas Scala. Els investigadors creuen que el publicista Rosselló pagà comissions a Ordinas com a contraprestació pels contractes donats.

El batle de Manacor

A banda de Cardona, també prestaren declaració ahir vuit testimonis, un dels quals fou Pons. Entre ells, el batle de Manacor i nou portaveu del PP al Parlament, Antoni Pastor, que fou citat arran d'unes declaracions d'Ordinas.

L'exgerent havia afirmat que Pastor recomanà el directiu de l'empresa Orquídea de Manacor Pere Veny per realitzar un estudi per al CDEIB sobre les perles de Mallorca. Pastor, en canvi, negà aquests fets davant el jutge. Indicà que no havia actuat com a intermediari perquè el Consorci contractàs Veny. Apuntà que el coneix, però que no hi té cap relació ni tracte. I afegí que Veny va acompanyar el propietari d'Orquídea, Alberto Forlas, durant les negociacions realitzades a l'Ajuntament de Manacor perquè la companyia es traslladàs un altre cop al municipi, després d'haver estat 17 anys a Montuïri. El batle entrà a declarar passades les onze del matí i no va ser ni mitja hora a la sala.

La jutgessa Piedad Marín, en l'exposició que envià al TSJIB perquè es fes càrrec de la causa perquè llavors Cardona era aforat, afirmà que l'exconseller "manà a Ordinas i Viaene (exdirector general de Promoció Industrial) que dels fons del Consorci s'entregàs una quantitat aproximada de 16.000 euros l'any a Pere Veny, directiu de Perlas Orquídea, mitjançant tres expedients de contractació". Entre febrer de 2004 i octubre de 2006, Veny facturà fins a 5 factures contra el CDEIB per un import de 47.742 euros sense fer cap estudi ni tasca.

També declarà com a testimoni el modista Tolo Crespí. Magistrat i fiscal li preguntaren per un suposat informe que ell hauria fet per al CDEIB. Ell digué que realitzà l'estudi de manera correcta, i fins i tot va aportar la bibliografia utilitzada per redactar-lo.

El darrer gerent del CDEIB, Toni Rodríguez (Bloc), que substituí Ordinas amb el canvi de Govern, també prestà declaració com a testimoni. Un altre fou el propietari d'un restaurant de Lloseta que elaborà un informe per al Consorci.

Del TSJIB a Instrucció

Ahir va ser la segona vegada que Cardona declarà com a imputat davant la Sala Civil i Penal del TSJIB. La primera fou el 21 d'abril. Dies després, el magistrat decretava una fiança civil de 2,9 milions d'euros que l'exconseller que no arribà a abonar, amb la qual cosa s'iniciaren els tràmits per a l'embargament dels seus béns. Dos mesos més tard, el 24 de juny, Cardona dimitia com a diputat.

El 22 de juny, abans que abandonàs la vida política, el magistrat enviava les citacions judicials per al dia d'ahir. El TSJIB encara és competent en la causa, tot i que Cardona ja no sigui aforat. Els tràmits perquè el cas torni al seu jutjat d'origen, Instrucció 4, ja s'han iniciat, però no s'han completat.

S'espera que en breu la magistrada Piedad Marín reprengui la investigació. Algunes fonts apunten que la fase d'instrucció estaria en el punt final. Tot i així, encara s'està pendent dels resultats d'una comissió rogatòria que Fiscalia podria haver demanat al TSJIB. S'investiguen pagaments de comissions als principials imputats del cas Scala des d'un compte bancari dels Estats Units que estaria a nom del pare de Viaene.