L'ONG ha presentat la seva diagnosi sobre les costes de l'Estat. | JuanJo Martin

TW
0

El Parc Natural de les Salines, l'ampliació del port d'Eivissa, el projecte del camp de golf de Son Baco i l'expansió urbanística d'Andratx estan inclosos en la llista de banderes negres que ahir donà a conèixer a Madrid l'organització conservacionista Ecologistes en Acció. Aquesta relació s'inclou a l'informe Caos en la Costa. Banderas negras 2010, que alerta de l'"exagerat increment de l'edificació" que pateixen les Illes.

L'ONG ha definit el Parc Natural d'Eivissa com una zona amb contaminació i en la qual hi ha una alta ocupació costanera. Aquest estudi parla de l'existència d'un "emissari submarí" a ses Salines que aboca a la mar aigües poc depurades. Els activistes destaquen aquesta extensió del ciment com un dels grans problemes que perjudiquen el litoral de la comunitat. El document lliurat per aquesta organització critica també les Àrees de Reconversió Territorial (ART), les polèmiques operacions urbanístiques que ha eliminat fa poc el Consell de Mallorca. L'ONG hi denuncia que les ART haurien provocat un exagerat creixement urbà a l'Illa.

Així mateix, els ecologistes hi remarquen que l'elaboració del Pla Territorial de les Pitiüses ha deixat en inferioritat Eivissa i Formentera respecte de la resta de l'Arxipèlag. Segons el grup proteccionista, aquesta nova norma de les Pitiüses és "una discriminació inacceptable dins una mateixa comunitat". Un altre exemple de desigualtat urbanística el trobam al municipi d'Andratx, on s'alçaran més de 150 habitatges en terrenys protegits. L'ONG afirma que aquesta expansió territorial provocarà "grans danys ambientals i socials".

Una altra crítica respecte de les Balears és la creació de diversos camps de golf, en especial el projecte de Son Baco, situat a Campos. Aquesta iniciativa, ara descartada, provocaria un enorme malbaratament d'aigua i un fort consum energètic. El darrer toc d'alerta és en relació amb l'ampliació del port d'Eivissa que, segons els activistes, es fonamenta en una previsió del creixement del trànsit marítim "completament allunyada de la realitat". Els ecologistes afirmen que el pas d'embarcacions hi disminueix cada any i que, per això, la proposta no té gens de sentit. Afegeixen que aquesta reforma "només es pot entendre com un interès particular i no general". Segons l'ONG, causarà greus impactes ambientals a Eivissa i minves en la seguretat del moll.