TW
0

La Interpol és al darrere de conèixer quins han estat els moviments financers de Jaume Matas a Miami i en altres ciutats dels Estats Units. La investigació policial que es du a terme ha localitzat dos comptes corrents de l'expresident a territori nord-americà. Un és a Miami, a l'oficina de Bancaja; l'altre, a una entitat no revelada de Nova York. A més, fonts de la investigació apunten la necessitat de conèixer el nom dels administradors de la societat Aremas (se suposa que un acrònim d'Areal-Matas) que es va crear quan l'expresident arribà al país. Aremas podria oferir informació de gran interès per saber l'abast veritable del patrimoni de la família.

Algunes fonts indiquen que Matas podria haver rebut diversos pagaments a Miami, no està clar si a nom seu o en el d'una societat. Aquest doblers respondrien a comissions per suposats favors polítics. Això no obstant, per obtenir les dades d'interès referides, el jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, haurà de decretar una comissió rogatòria internacional, perquè la col·laboració policial del Govern dels EUA té uns límits que no es poden traspassar. És a dir, per conèixer quins són els moviments dels comptes corrents de Matas i els diners que hi ha dins. I per revelar als investigadors qui són els administradors d'Aremas, quina és la seva activitat, quants comptes corrents vinculats té al darrere i quins moviments s'hi han produït, es necessita un procediment judicial.
Una vegada que el jutge faci arribar la comissió rogatòria a la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Balears, la Benemèrita transmetrà la informació a la comandància central de Madrid; aquesta, al Ministeri de Justícia; i d'aquí passarà al Ministeri d'Exteriors. Finalment, es farà arribar a les autoritats nord-americanes.

El Departament del Tresor
En concret, s'han demanat dades sobre Aremas al FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network, la xarxa d'execució de delictes financers), que pertany al Departament del Tresor dels Estats Units. Aquesta organització és de caire federal, i per això la Policia que col·labora al país és interestatal, és a dir, l'FBI. El FinCEN és l'equivalent americà al SEPLAC (Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals), que depèn del Ministeri d'Economia i Hisenda.
Cal recordar que Matas, quan abandonà la política el 2007, partí als Estats Units per treballar en el sector privat de la mà del grup Barceló a la seva filial Crest Line.

Més tard fitxà per la consultora Pricewaterhouse-Coopers com a especialista en temes de medi ambient. Quan Matas presentà al jutge l'aval de la fiança per 3 milions d'euros, aportà també una nòmina de la consultora. Llavors guanyava 26.000 dòlars al mes i fins a un màxim de 550.000 a l'any entre salari base i comissions per resultats. Crestline, en canvi, no s'ha pronunciat encara sobre el salari de l'expresident i les funcions que fria en la companyia.