Segons el psicòleg Fernando Rivera, "la majoria de casos de maltractament que es donen són sobrevinguts per la sensació de càrrega de les persones que en tenen cura, ja siguin familiars o cuidadors professionals". Els experts apunten que aquest fet es produeix per les condicions a què està sotmès el cuidador, ja que un 37% d'ells també són majors de 65 anys i, a part de l'estrès derivat del paper de cuidador, cal sumar-hi en moltes ocasions una patologia pròpia.
Per fer visible i evitar el patiment d'aquesta gent gran, que majoritàriament es troba en una situació de dependència, s'ha elaborat la Guia per a la prevenció, detecció i actuació davant del maltractament cap a les persones majors, editada pel Consell de Mallorca, fruit d'un conveni de col·laboració entre el Col·legi de Metges, el d'Infermers, el d'Advocats, el de Treballadors Socials i el de Psicòlegs.
Aquest llibre s'adreça principalment als professionals que fan feina en l'àmbit dels serveis socials i sanitaris, ja que el 70% dels usuaris són majors de 65 anys i, per tant, són ells els qui poden donar la veu d'alarma en cas de detectar-ne algun cas.
"Allò que es vol intentar amb aquesta eina és donar visibilitat a aquesta problemàtica i sensibilitzar que existeix i cal ser detectada", explica Fernando Rivera, qui ha col·laborat en l'elaboració de la guia. A les Illes Balears no existeix cap programa específic per ocupar-se del maltractament o de l'abús que pateixen les persones majors. Rivera precisa que "hem creat una eina que pretén fer visible un problema, ja que no hi ha cap recurs per abordar el maltractament a majors, i és també una primera passa per començar a entrar a fons en la problemàtica".
La crisi econòmica fa créixer els nivells de pobresa entre la població i, per tant, arriba la precarietat en el dia a dia també per a les víctimes indirectes, els infants i la gent gran. Aqeusta conjuntura actual genera les condicions de precarietat idònies perquè aquests casos s'estenguin, per això també aporta elements per saber detectar els casos d'abús, si bé alhora fa propostes per a la defensa dels drets d'aquests ciutadans.
Per exemple, recomana l'elaboració d'un protocol interdisciplinari i d'una llei d'atenció i protecció de les persones majors en el marc de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L'objectiu d'aquesta futura llei seria, segons els autors de la guia, establir els diferents nivells assistencials, recursos i drets que necessiten els majors, i que inclouria alguns aspectes importants, com ara l'extensió de la responsabilitat de denunciar un maltractament detectat no només als familiars, sinó al personal sanitari i social, com també als amics i veïns.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.