Les empreses contaminants que hagin de pagar el nou impost ecològic aprovat ahir pel Govern no podran repercutir el cost sobre les tarifes que cobren als consumidors i, per tant, aquests no en notaran l'aplicació. Així ho explicita el projecte de llei del nou tribut, que no entrarà en vigor fins que el validi el Parlament. El Pacte no té majoria i la principal condició que posà UM per poder-lo aprovar era que no afectàs els ciutadans. Ara, l'impost té més opcions de prosperar.
L'altra condició, que no gravi empreses locals, també es compliria a grans trets perquè els principals afectats per aquest tribut seran companyies com Gesa-Endesa, petrolieres com Repsol o CLH i empreses de telefonia mòbil com Telefònica i Vodafone. El conseller d'Economia, Carles Manera, apuntà ahir que Tirme també l'hauria de pagar. En qualsevol cas, tot fa pensar que UM permetrà que el nou tribut s'aprovi i entri en vigor enguany. Es recaptarien 18 milions l'any.
L'impost, una rèplica corregida de l'ISIQUEMA que aplicà el Govern del PP als anys noranta i que el Constitucional anul·là, vol compensar el cost d'activitats que deterioren el medi ambient i grava amb un 1% les instal·lacions i estructures destinades a produir, emmagatzemar, transformar i transportar energia elèctrica i carburants i combustibles; a més de les comunicacions telefòniques i telemàtiques. En queden al marge les de titularitat pública, les destinades al tren, les que produeixen combustibles transformant residus sòlids, les que produeixen energia solar i les que són per a consum propi.
L'executiu també aprovà ahir un altra llei per incrementar tres imposts: l'IRPF a les rendes superiors a 100.000 euros; l'impost de les herències, a partir de les superiors a 600.000 euros; i l'impost de transmissions quan l'immoble superi els 450.000 euros. Aquests tributs suposarien entre 15 i 20 milions d'ingressos, però no s'aplicaran perquè PP i UM ja han advertit que hi estan en contra.
La tercera llei aprovada és la que retalla despesa per valor de 103 milions. A diferència de les altres, es tramitarà per urgència i serà de lectura única. El Govern intentarà que s'aprovi dimarts i no tindrà problemes perquè UM l'avala. Inclou la retallada d'un 5% de mitjana dels sous del personal públic i la rebaixa d'entre un 9 i un 7% dels sous dels alts càrrecs. El president cobrarà un 9% menys; els consellers i membres de la Sindicatura de Comptes, un 8% menys; i la resta de càrrecs, un 7% menys. El pressupost de les entitats del sector públic es redueix un 5% (33 milions). Es crea una central de contractació per abaratir i, a partir d'ara, els contractes superiors a sis milions hauran de ser autoritzats per la Conselleria d'Economia. El Govern manté la inversió de 900 milions i les despeses en Salut, Educació i Serveis Socials.
El conseller Manera apuntà que ja ha mantingut contactes amb el Ministeri d'Hisenda per saber si les mesures basten i li han dit que aquest paquet, sumat a la retallada de 220 milions que es produí en l'actual pressupost respecte de l'anterior, "van en la línia correcta" per reduir el dèficit públic.
El Bloc avisa
Amb tot, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, apuntà ahir que si la tisorada d'ara no basta s'hauran de continuar aplicant mesures d'austeritat, però si no es poden incrementar ingressos via imposts -PP i UMho impedeixen- això acabarà afectant als serveis públics essencials. El Bloc anunciarà la propera setmana l'eliminació de més de 10 alts càrrecs seus.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.