Francesc Antich, president de l'Executiu autonòmic, en la seva intervenció. | Ferran Aguiló - M. À. Cañellas.

TW
0

El president del Govern, Francesc Antich, presentà ahir al Parlament el pla d'ajust del dèficit, que inclou una retallada de la despesa de 103 milions i un increment d'ingressos via imposts d'entre 25 i 30 milions. El president plantejà les mesures com una reforma estructural de l'Administració i avançà que té intenció de pactar-les amb totes les forces perquè tinguin continuïtat fins al 2013 governi qui governi. Per a la primera part del paquet, ahir es garantí el suport d'UM i, per tant, la majoria. Tanmateix, l'increment de la pressió fiscal té el rebuig del PP i UM i no prosperarà. UM just està oberta a estudiar un nou tribut ecològic que gravi empreses contaminants.

La retallada de 103 milions surt, segons exposà Antich, de retallar el sou als empleats públics (30 milions), de no cobrir places públiques dotades (set milions),d'eliminar inversions no contractades (30 milions), de reduir a la meitat -de 169 a 82- el nombre d'entitats públiques i d'abaixar un 5% el seu pressupost (33 milions), i de contenir despesa general i subvencions (tres milions més).

Aquest apartat inclou l'eliminació de les conselleries de Treball i d'Agricultura, feta pública dilluns, i de càrrecs polítics i personal eventual, que Antich no quantificà. Tampoc no concretà en quina mesura es disminuirà la capacitat de despesa d'IB3, que es limitarà. Pel costat dels ingressos, Antich proposà l'augment de l'impost de transmissions (del 7 al 8%) per a operacions amb béns immobles de més de 450.000 euros (tres milions d'ingressos), l'augment d'un punt del tram autonòmic de l'IRPF per a rendes superiors als 100.000 euros (dos milions més), la pujada de l'impost de successions per a herències superiors als 600.000 euros de l'1% actual fins al 20% en les superiors als tres milions (vuit milions) i la creació d'un impost a grans empreses contaminants (18 milions).

Antich pretén dur al Parlament tres iniciatives legislatives, una per retallar despesa, que té el suport d'UM i prosperarà; una per apujar imposts, que no es tirarà endavant pel rebuig de PP i UM; i una per crear el nou tribut ecològic, que haurà de negociar amb UM.

Això no obstant, a més, el cap de l'Executiu posà ahir sobre la taula la necessitat de negociar l'eliminació de les duplicitats de competències existents entre el Govern i els consells i establir criteris que regeixin els futurs traspassos competencials. "Amb aquestes mesures posam en marxa una reforma estructural de l'Administració autonòmica perquè sigui més ajustada i no hi hagi duplicitats. Perquè sigui més eficaç ara i en el futur", afirmà el president. Advertí que el pla de reducció del dèficit ha de tenir vigència fins al 2013 i, per això, plantejà que totes les mesures siguin pactades perquè, governi qui governi, no es toquin. "L'objectiu del sacrifici no és cap altre que arribar, tan aviat com sigui possible, a la recuperació econòmica, la creació de llocs de treball i l'assoliment d'una prosperitat compartida per tots els ciutadans", sentencià.

El president d'UM, Pep Melià, oferí el suport del seu grup a la retallada, garantint així que tiri endavant el gruix del paquet d'Antich. "Ja era ben hora que es reduís l'estructura política del Govern, perquè fins ara només havien eliminat conselleries per l'expulsió d'UM", indicà. Però també fou clar a l'hora de rebutjar els increments d'imposts, perquè "penalitzaran l'economia i aturaran el consum". En aquest sentit, reclamà que s'actuï per dinamitzar l'economia i sortir de la crisi com abans millor. Melià criticà la "nefasta" gestió de Zapatero i recalcà que la millora del finançament no resol el dèficit fiscal de Balears.

Finalment, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, centrà el discurs a criticar les iniciatives de Zapatero, "les mateixes que hauria pogut prendre un govern de dretes", i avisà que, mentre l'Executiu ja ha fet un esforç, Madrid continuava gastant. En canvi, defensà que les mesures plantejades per Antich són "progressistes", perquè augmenten imposts a rendes altes i no afecten les inversions. Barceló acabà avisant Antich que "Zapatero és un dirigent polític amortitzat" i li recomanà que "planti cara a la situació" i "no es deixi arrossegar al desastre" de ZP perquè, abans que tot, primer "és el president d'aquest país".