Antich s'entrevistà amb Pep Melià i Catalina Julve. | Ferran Aguiló - Amengual.

TW
0

La retallada de despesa del Govern inclourà l'eliminació de dues conselleries, que es fusionaran amb altres. Treball i Formació desapareixerà com a Conselleria i passarà a dependre de Turisme, una àrea gestionada per Joana Barceló, que fins fa tres mesos era la responsable de Treball. Agricultura i Pesca també s'eliminarà i passarà a mans de Presidència, que agilitarà el traspàs d'aquesta competència al Consell de Mallorca. El president anuncià ahir horabaixa la reducció de l'Executiu. Al matí, havia presentat el pla d'ajust al president del PP, José Ramón Bauzá, i al d'UM, Pep Melià. Tots dos li havien demanat que llevàs departaments.

D'aquesta manera, el Govern passarà a tenir 10 conselleries, en lloc de les 12 que n'hi ha ara o de les 14 que tenia fins febrer, quan Antich expulsà UM de l'Executiu. La decisió suposarà, per tant, la destitució de Mercè Amer com a consellera d'Agricultura i Pesca i del fins ara responsable de Treball, Pere Aguiló, que assumí aquest càrrec fa just tres mesos, quan es va dur a terme la remodelació anterior arran de l'expulsió d'UM.

Antich, que comparegué ahir horabaixa al Consolat per anunciar els canvis, no concretà quin estalvi suposarà aquesta reducció, ni quants d'alts càrrecs llevarà ni quantes direccions generals es mantindran. Sí que deixà clar que la mesura s'inclou en el pla d'ajust que avui farà públic al Parlament. Reconegué que si funcionaris, pensionistes i altres col·lectius han de fer un esforç, també n'hi ha d'haver un per "racionalitzar" el sector públic. Amb la retallada de departaments anunciada -tots del PSOE-, Antich no hauria de tenir problemes per aprovar el pla d'ajust al Parlament, perquè UM no la qüestionà al matí i perquè, precisament, el fet que no s'eliminassin conselleries fou la principal crítica del PP.

Antich, que assegurà que no havia demanat al Bloc la supressió de cap de les àrees que controla, ja estudià la fusió de conselleries l'estiu passat -Mercè Amer era aleshores a totes les travesses com a sacrificada-. L'altre conseller, Bartomeu Llinàs, era el darrer que havia arribat al Govern.

El president d'UM, Pep Melià, valorà la retallada "positivament", tot i que en la reunió amb Antich l'instà a eliminar dues conselleries. Bauzá apuntà que la reducció d'empreses públiques "només és una petita part de molt" i insistí que la mesura "valent" és la supressió de conselleries -sense especificar quines- per "aprimar" l'Administració.

El Govern no podrà apujar els imposts

El Govern no podrà apujar els imposts per contribuir a la reducció del dèficit. El líder del PP, José Ramón Bauzá, i el d'UM, Pep Melià, deixaren clar al president, Francesc Antich, en les reunions que mantingueren ahir dematí al Consolat que estan en contra d'increments fiscals com els plantejats, perquè retrauran el consum i agreujaran la crisi. I com que Antich no té majoria al Parlament, no podrà aplicar mesures tributàries en el seu pla d'ajust.

La intenció inicial del mandatari era incrementar tres imposts i crear-ne un de nou, ecològic, que gravi grans empreses contaminants. Aquest seria l'únic que tindria alguna possibilitat de prosperar, perquè UM l'acceptaria.
La resta, és a dir, l'increment de l'IRPF (del 33 al 34,5%) en rendes de més de 100.000 euros; l'augment de l'impost que grava les herències de pares a fills i entre cònjugues a partir de les de 400.000 euros (ara estan gravades totes a l'1% i hi estarien per trams fins a arribar a un 20% en les superiors a 3 milions); i la pujada d'un punt (del 7 al 8%)de l'impost de transmissions patrimonials, no tindran majoria.

Antich vol negociar el paquet de mesures amb els grups parlamentaris i, considerant l'oposició del PP i UM a la pujada d'imposts, aquests no s'inlouran en el pla que finalment s'aprovi i just s'hi preveurà, com a molt, el nou impost ecològic. Amb tot, el líder del Bloc, Biel Barceló, demanà ahir al president en un encontre a l'horabaixa que sotmetés les mesures fiscals a la votació de la Cambra, tot i saber que perdran.

Rebuig del PP i d'UM
"Advocam per una economia productiva i no subsidiària", afirmà Bauzá per justificar el rebuig de l'increment tributaris. Després de reunir-se amb Antich durant una hora, li sol·licità en públic que no es deixi endur per la política fiscal del Govern central. Abans, Melià també havia mostrat les reticències d'UM a una pujada d'aquest tipus, perquè perjudicaria "el conjunt" de l'economia. En canvi, l'impost ecològic podria ser acceptat per UM, perquè afectaria "molt poques" empreses. Amb les mesures fiscals, l'Executiu preveia ingressar entre 15 i 20 milions dels 120 que vol estalviar amb el paquet d'ajust.