Maxi, de 14 anys, i Martina, de 6, van cada horabaixa a Amiticia després de l'escola. "Estic molt agraïda que puguin venir aquí a fer els deures i altres activitats; els encanta venir-hi", assegura la seva mare, Verònica Paola.
Ella treballa i no pot encarregar-se dels infants, però gràcies al fet que els seus fills formen part del programa CaixaProinfància, ofereixen a la seva mare la possibilitat de fer un alè i alhora tenir una formació fora de l'horari escolar.
Cada dia, després de classe, Maxi i la seva germana Martina arriben junts al centre, on normalment comencen fent els deures i després es dediquen a altres activitats, com pintar, jugar a futbol o intervenir en altres tallers. L'arribada al centre del fill de Verònica va ser ara farà quatre estius, gràcies als casals que s'hi organitzen. Més tard, en tenir la possibilitat de continuar durant tot el curs, Maxi no s'ho va pensar dues vegades. Aquí hi ha fet molts amics i, tot i que és dels grans del seu grup, segons ell "no m'importa gens i preferesc ser aquí abans que a casa mirant la tele".
En canvi, Martina fa només un curs que hi assisteix per realitzar-hi activitats extraescolars. Amiticia és un altre exemple d'associació sense ànim de lucre que ha pogut créixer gràcies a les donacions i a l'espai de què disposen, un antic convent de les Germanes Franciscanes Filles de la Misericòrdia. No és només la feina aïllada d'uns pocs la que permet que aquesta associació tiri endavant, són moltes les persones que, a través del voluntariat, col·laboren en el manteniment del centre o a donar suport a les diferents activitats que s'hi realitzen.
Els grans oblidats
Els infants són unes de les víctimes indirectes de la crisi econòmica. Dels nou milions de persones pobres que es calcula que hi ha a l'Estat espanyol, gairebé dos milions són nins i nines. Les conseqüències de patir una situació de pobresa durant la infantesa té un impacte directe en el seu futur. La dificultat per accedir a una bona atenció tant educativa com sanitària és un element que amb els anys fa que arribin a formar part d'un sistema que actualment demana una mà d'obra altament qualificada. L'eradicació de la pobresa infantil necessita una estratègia a llarg termini per prevenir la fractura social i que els infants en paguin les conseqüències.
Maxi i Martina són un exemple de les més de 2.300 famílies que des de fa més de dos anys s'han pogut beneficiar a Mallorca, o ho estan fent en l'actualitat, del programa CaixaProinfància. Des que es va posar en marxa aquest projecte, s'ha arribat a més de 2.800 infants gràcies als 2,9 milions d'euros que han permès materialitzar la intenció de l'Obra Social de dotar d'una atenció continuada i a llarg termini els menors beneficiaris de les ajudes. Aquestes s'adrecen a les llars amb fills d'entre 0 i 16 anys en risc d'exclusió social. Els ajuts es materialitzen a través de material escolar, de productes d'alimentació i higiene infantil, d'ulleres, audífons o d'atenció psicoeducativa. Es treballa per contribuir a la millora de la renda familiar.
A través de 16 entitats socials, es pot arribar a la població que més ho necessita i la Xarxa per la Inclusió Social (EAPN- Illes Balears) és l'encarregada de fer les tasques de coordinació. En definitiva, allò que es pretén és garantir la promoció socioeducativa del menor. A l'hora de distribuir les ajudes disponibles, els criteris són establerts pels professionals de la xarxa d'entitats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.