Respecte a la Fundació Coint, s'indaguen els delictes de malversació, prevaricació, suborn, falsedat documental i frau a l'Administració per haver percebut aquesta entitat fons suposadament irregulars per a projectes europeus gestionats per la seva vicepresidenta, María Dolores Ordoñez -imputada en aquesta peça-, des del seu lloc de tècnic en el Centre Balears Europa (CBE). Abans de la seva compareixença, l'imputat ha presentat un escrit al jutjat on ha defensat la seva innocència per aquests fets i el seu treball des de 2003 com a cap del Servei de Coordinació de la DGE, cap del departament d'Emergències i, finalment, cap de Planificació. "No he percebut mai -afirma en l'escrit- cap diner que no provingui de la meva activitat com a funcionari públic, i mai no he afavorit o perjudicat ningú amb les meves actuacions".
I afegeix: Els fets que se m'imputen, la lleugeresa amb què s'ha efectuat (des del meu humil entendre)," m'han portat a l'anomenada pena del telenotícies, que el meu nom surti als diaris com a delinqüent possible o presumpte i, en definitiva, al que probablement sigui el final de la meva credibilitat. Orfila, defensat per Llorenç Salvà, explica en l'escrit que va participar des de la DGE en un dels projectes investigats, el Damage, que es va desenvolupar entre 2004 i 2006 i en el qual es van pagar 28.998 euros al CBE per assistència tècnica. Indica que al llarg d'aquest projecte ell va actuar "amb absoluta honradesa i sense cap tipus de directriu política" i que la col·laboració d'Ordoñez com a empleada en el CBE va ser "satisfactòria", ja que ella tenia coneixements del funcionament administratiu europeu.
L'imputat reconeix que el 2006 es va contractar per 5.000 euros a Studio Colucci -vinculat a Giovanni Colucci, imputat que havia d'haver declarat avui però no ha pogut ser localitzat- per a una auditoria del projecte Damage, i que es va fer per recomanació d'Ordoñez. Segons sosté en l'escrit, també va ser Ordoñez la que li va recomanar una empresa d'aquesta i del seu germà Enrique per realitzar les traduccions del projecte, amb un cost de 5.267 euros amb càrrec a la Conselleria de Interior.
Respecte a la Fundació Coint, Orfila assegura que va ser el seu president entre 2006 i 2007 i que aquest lloc l'hi va suggerir Ordoñez, a qui va conèixer pel projecte Damage, però afegeix que la seva participació era "com a figura testimonial i de representació". Segons Orfila, durant la seva presidència en la fundació, dedicada a la cooperació internacional, no va realitzar cap gestió davant de les administracions públiques.
De la mateixa manera s'han desvinculat d'aquesta presumpta desviació de fons públics l'actual presidenta de la Fundació, Betina Giner, i l'altra imputada vinculada a aquest òrgan que avui ha prestat declaració davant de la magistrada, Eva Martínez. Així, Giner, defensada per José Ignacio Herrero, ha explicat que quan es van gestar aquestes subvencions que es troben sota la lupa judicial, no tenia cap control sobre l'aprovació dels projectes que havien de ser sufragats amb diners públics, sinó que únicament assistia a les juntes en les que s'abordava aquestes qüestions. Unes reunions que, ha asseverat, no es duien a terme de manera "formal" i en les que la majoria dels assumptes acabaven aprovant-se per unanimitat.
Sobre les subvencions presumptament il·legals que va percebre Coint ja va declarar davant de la jutgessa la vicepresidenta de la Fundació i responsable de projectes del Centre Balears Europa (CBE), María Dolores Ordóñez, qui va lliurar diversos informes amb què provar que els treballs per als quals es va aprovar la partida de 140.000 euros van ser realitzats, i va asseverar a més que si no hagués estat així, els diners no haurien estat concedits per part de l'Inestur.
En aquest sentit, ha defensat que el sistema de controls era molt rigorós per la qual cosa hauria estat "complicat" no dur a terme la tasca per a la qual van ser acordats les dues aportacions de 140.000 euros des de l'organisme dependent de la Conselleria de Turisme.
En el marc del "cas Voltor" declararan els dies 7 i 8 de juliol l'exconseller de Turisme d'Unió Mallorquina (UM) Francesc Buils; l'exdirector general de Qualitat Ambiental Antoni Oliver; l'exresponsable de l'àrea d'Inversions de l'Inestur Antonio Rebassa, i l'exregidor d'UM de Sóller Antoni Arbona. Inicialment, les seves compareixences eren previstes per al 9 de juny, però han estat posposades per problemes d'assistència dels advocats, segons han indicat a Efe fonts jurídiques.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.