Les infeccions nosocomials, les que un pacient contrau mentre es troba hospitalitzat, es mantenen estables als hospitals de les Illes balears. Actualment, la taxa de prevalença d'aquestes problemàtiques es troba al 8,07%, mentre que la mitjana estatal se situa en el 7,79%. Aquestes dades es deriven de l'enquesta anual que es dugué a terme l'any 2009 a tota la xarxa hospitalària en el marc de l'estudi EPINE. Les xifres que aporten aquest estudi permeten a la sanitat pública mesurar el nombre de pacients que contrauen infeccions pel fet d'estar ingressats. Les dades són coordinades en l'àmbit autonòmic pel Servei de Medicina Preventiva de Son Dureta.
Antoni Oliver, responsable del grup d'investigació en Microbiologia d'aquest centre sanitari, explica el context en què es produeixen les infeccions. "Els bacteris que es troben dins un hospital són més durs i perillosos que els de fora, ja que han desenvolupat una resistència especial als antibiòtics". A més a més, és molt diferent que s'infecti un ciutadà pel carrer que no pas un pacient, "que ja pel simple fet d'estar hospitalitzat té les defenses més baixes", explica Oliver. Hi han diversos motius pels quals un pacient es pot contagiar. Una sonda urinària, per exemple, pot facilitar l'entrada de la infecció. El doctor Melcior Riera, cap de la Secció de Malalties Infeccioses de Son Dureta, assegura que a causa de les infeccions "s'han canviat els prototips de sonda i, a més a més, s'intenta que el pacient l'hagi de dur com més pocs dies millor".
De la mateixa manera que les infeccions per sonda n'han davallat la prevalença, també ho han fet els contagis per pneumònia, gràcies al fet que s'han efectuat moltes modificacions en la ventilació mecànica dels pacients.
Per altra banda, la no eradicació total de les infeccions té motius vinculats a la mateixa demografia d'una societat desenvolupada. "Ara operam del cor una persona de 80 anys, cosa que abans, per ventura no es feia", i els riscos, evidentment, són majors com més gran i feble sigui el pacient. De fet, les infeccions causades per una intervenció quirúrgica encara tenen una certa rellevància. Ara bé, explica Melcior Riera: "Cal distingir entre els operacions 'netes' i les 'brutes'. Les primeres són les que estan programades i el risc, per tant, és relativament baix; en canvi, les 'brutes' són les intervencions d'urgències, en les quals és més difícil controlar una possible infecció". Finalment, els catèters per injectar el sèrum representen una altra via d'infecció, coneguda com la transmissió per asèpsia.
Control estricte
La xarxa sanitària pública, tanmateix, "té un control molt estricte de les infeccions nosocomials. "Tant des de la Comissió d'Infeccions com des de la Unitat de Microbiologia i el Servei de Medicina Preventiva s'hi fa una extensa feina", explica el doctor Riera. En tot cas, una de les mesures de prevenció més útils és a l'abast de tota la societat: controlar el bon ús dels antibiòtics, perquè els bacteris no desenvolupin una resitència als medicaments.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.