TW
0

Donar no només una bona atenció mèdica sinó també personal és un dels objectius del programa de l'Obra Social de la Caixa Atenció integral a persones amb malalties avançades a les Balears. El projecte, que es va posar en marxa el gener del 2009, ja ha atès 381 pacients i 495 familiars en només quinze mesos. El cap de l'equip multidisciplinari d'Atenció als malalts avançats de Balears, Nicolau Flaquer, va assegurar ahir, durant la roda de premsa en què se'n van presentar els primers resultats, que "fem feina en l'acompanyament dels pacients i dels familiars. La novetat és que també cuidam els cuidadors". Flaquer matisà que "ens preocupa molt l'equip que atén les persones amb malalties molt avançades, ja que ells també poden patir depressió, estats de frustració o altres símptomes derivats del fet de tractar amb persones amb malalties terminals".

L'equip de professionals que desenvolupa el programa s'integra en l'orde hospitalari de Sant Joan de Déu. Segons comentà el gerent d'aquest hospital de Palma, Joan Carulla, "durant els anys vuitanta es van iniciar els equips d'atenció de cures pal·liatives per disminuir els símptomes. Ara s'ha fet un salt qualitatiu perquè s'incideix en els aspectes psicosocials". Per part seva, Flaquer digué: "La gent pot arribar a morir bé". "Fins ara era molt difícil trobar acompanyament emocional i això sens dubte és un plus de qualitat", precisà.

L'objectiu que persegueix la iniciativa és complementar el model actual d'atenció a les persones amb malalties avançades per aconseguir-ne una d'integral que inclogui tant el suport emocional com el social i l'espiritual del pacient -tenint-ne en compte les creences-, a més de l'atenció al dol, el suport a les famílies i als professionals de Cures Pal·liatives. Amb tot, la intenció és continuar ampliant l'àmbit d'actuació de l'equip de professionals de Sant Joan de Déu i, com va anunciar el cap de l'equip del programa, "volem arribar també als centres d'Atenció Primària".