Fa tot just dos anys que el Govern de Francesc Antich, i concretament la consellera Francesca Vives, començà a investigar un forat econòmic que es detectà al Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), una empresa pública dedicada a la promoció dels productes de l'Arxipèlag i que depèn de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energies, que llavors, el 2008, ja tenia un deute que superava els 8 milions d'euros.
També s'havien posat interventors en altres conselleries perquè cercassin despeses sense justificar a les empreses públiques. El canvi de Govern -del PP al Pacte de Progrés- propiciava un nou temps i noves maneres. Es volia saber quins eren els veritables números que feien sagnar el deute públic de les Illes. És en aquest context que neix el cas CDEIB. A finals d'abril de 2008, la Conselleria envià un gruix d'informació sobre presumptes contractacions irregulars a l'advocacia del Govern que, després de revisar-la, la remeté a Fiscalia Anticorrupció. El forat inicial de 36.000 euros es va disparar fins a gairebé 5 milions.
Detencions
El 29 de setembre de 2008, l'exgerent del CDEIB Antònia Ordinas i la dona, Isabel Rosselló, foren detingudes en el seu xalet de Pòrtol. No foren les úniques, ja que vuit empresaris i administradors de societats també acabaren a les dependències policials. Fou el tret de sortida de l'operació Scala, que pren el nom de l'esposa d'Ordinas, cantant d'òpera, a qui el CDEIB acostumava a contractar.
El pot de Cola Cao
L'octubre fou un mes intens de declaracions, s'arrestà l'exdirector de Promoció Industrial Kurt Viaene, però també, i sobretot, foren localitzats el pot de Cola Cao i la bossa de fems que Ordinas tenia enterrats al jardí de ca seva. En total, contenien 240.000 euros. Els comptes que en principi havien de justificar Viaene i Ordinas acabaren implicant l'exconseller Josep Juan Cardona, que fou imputat i incriminat per la mateixa Ordinas i acusat per la jutgessa instructora, Piedad Marín, de ser responsable dels presumptes delictes de malversació, negociacions prohibides, falsificació, suborn, prevaricació i frau a l'Administració.
Cardona, com a expresident del CDEIB, Viaene i Ordinas suposadament desviaren fons del CDEIB per a despeses personals a través de comissions cobrades a empreses que havien obtingut adjudicacions de contractes de l'esmentat organisme. Es parla, així mateix, de costosos i infructuosos viatges a la Xina i als Estats Units, com també de pamflets -propaganda electoral- del PP d'Eivissa que foren fets de franc per un dels empresaris imputats, el dissenyador de Binissalem Joan Rosselló. Els fets investigats se centren en la darrera legislatura, entre 2003 i 2007, temps en què Ordinas fou gerent del CDEIB.
Cardona, al TSJIB
El cas Scala, després d'any i mig al Jutjat d'Instrucció, passà al TSJIB, perquè Cardona és un polític aforat -diputat del PP al Parlament-. Fa poques setmanes, la instrucció es reactivà amb més diligències, entre les quals es troba la primera declaració de Cardona al TSJIB el 21 d'abril passat, en què l'exconseller nega totes les acusacions. El magistrat Antoni Capó li ha dictat una fiança civil de 2.940.380 euros, a pagar avui migdia com a molt tard. Si no la fa efectiva, se n'embargarien els béns. Dos anys després, sembla que cada cop quedi menys perquè es tanqui la instrucció i es demani l'obertura de vista oral o judici.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.