TW
0

TV3, Canal 33, IB3, Canal Català, TV Mallorca, Penedès Televisió i fins i tot la programació en català de France 3 es poden veure lliurement des de qualsevol lloc del món. També es poden escoltar mig centenar d'emissores de ràdio en català. Ara, tot això no ho podreu fer a través de la televisió analògica, que ja no funciona, ni de la digital, limitada per les fronteres autonòmiques i estatals, ni tampoc amb els transistors de ràdio convencionals. Ho haureu de fer per internet i una bona manera pot ser amb els portals paisos-catalans.tv i paisoscatalans.fm.

Les dues webs són obra de Miquel Marzàbal, un publicista especialitzat en màrqueting que viu a Amsterdam i fa servir internet per mantenir-se al dia d'allò que passa aquí. De fet, no ha inventat cap tecnologia nova: tots els canals i emissores que ha aplegat ja fa temps que emeten per internet des de la seva web. Allò que ha fet és ajuntar, en dues webs, els enllaços directes a les emissions per internet de les cadenes de ràdio i televisió. Ara d'un sol clic de ratolí podeu passar de l'una a l'altra, talment com si féssiu anar el comandament a distància del televisor, però a l'ordinador.

Les pàgines apleguen cadenes de tot els racons del país, siguin locals, autonòmiques o de les que només emeten per internet. "Algú que viu a Mallorca no només no pot veure un canal transpirinenc al televisor, sinó que no té ni perquè saber que existeix", explica Marzàbal. En canvi, ara, amb el portal, el pot descobrir. De fet Marzàbal va ampliant el nombre de canals i emissores. Fins ara hi ha aplegat 24 canals de televisió, per exemple, però preveu afegir-ne cinc o sis més pròximament. Amés, té la intenció d'obrir una web especial per a telèfons mòbils.

Notícies relacionades

Marzàbal desconfia del canvi a la TDT: "s'hi ha guanyat un poc de qualitat però els polítics i les grans empreses continuen controlant què veiem i què no". Per això confia més en la televisió per internet, on cal molta menys inversió per emetre. "De moment, la qualitat no és com la del televisor, però és qüestió de temps", assegura. De fet, ell mateix fa servir internet no només per veure els canals en català, sinó també per veure les notícies locals d'Amsterdam. "Sovint no tinc temps de veure els informatius a l'hora que els emeten, però després els cerc a la web i els mir quan em va bé", afirma. I no és l'únic, la televisió per internet viu un moment dolç. Sèries americanes de gran èxit com Losts, Flash forward i True blood, per exemple, tenen milers d'espectadors que les segueixen tan sols per internet.

El futbol també arriba a la xarxa

PALMA Si provau de veure algun partit de primera divisió per internet a les webs de TV3 o d'IB3, per exemple, no ho podreu fer. Ara, però, el canal de pagament Gol TV també oferirà partits de futbol a través d'internet. Cada un costarà 5,99 euros, en la versió de baixa qualitat, i 11,99, en la d'alta qualitat. També es podran comprar partits als portals de Vocento. D'aquesta manera, el pay per view arriba a la xarxa. Tot i amb això, cal tenir en compte que els partits de primera divisió ja fa temps que es poden veure a la xarxa. I sense pagar ni un cèntim d'euro. N'hi ha prou de veure canals asiàtics o d'altres racons del món que també transmeten a la xarxa. Dit així sona difícil, però no ho és tant. Webs com RojaDirecta.com faciliten molt les coses, amb guies que expliquen com fer-ho i enllaços als programes que cal descarregar per veure-ho i sincronitzar l'àudio. Aquest portal ha rebut diverses denúncies però han acabat arxivades. Aquesta mena de serveis fan servir la tecnologia peer-to-peer (P2P), la mateixa que els programes d'intercanvi d'arxius, com el conegut eMule.