TW
0

La junta de govern del Col·legi d'advocats de les Illes Balears va expressar ahir a través d'un comunitat preocupació per l'existència de casos en els quals, sense justificació aparent, s'exhaureix el termini màxim de 72 hores en què una persona pot ser privada de llibertat fins a ser amollada o ser entregada a disposició judicial.

Recullen així el neguit expressat per diversos missers els darrers mesos perquè alguns dels seus clients -en molts casos polítics o expolítics-, presumptament els relacionats amb casos de corrupció com el Voltor, el Maquillatge i el Bomsai, han hagut de dormir més d'una nit en els calabossos de Prefectura.

El degà Joan Font va eludir fer qualsevol referència a exemples concrets que hagin motivat les queixes, però digué que els casos mediàtics han evidenciat el problema. La protesta no té precedents a Balears.

El Col·legi diu en l'escrit que "urgeix la ràpida modificació de qualsevol acord judicial o policial que determini el trasllat dels detinguts a unes hores determinades", una situació que, segons ells, podria ser l'origen de molts arrests de llarga durada. Afirma també que "no qüestiona en absolut les detencions practicades amb les garanties que les fan constitucionalment admissibles", però que "es mantindrà vigilant" respecte d'aquelles altres que s'allunyen d'aquesta pràctica i que duren més temps de l'estrictament necessari.

En darrer terme, l'Advocacia balear considera que "s'ha de garantir l'eficàcia de l'habeas corpus", únic element de defensa que tracta la normativa davant possibles deficiències en la manera de practicar la detenció i en la durada que té. Per això demanen procediments més ràpids perquè s'aconsegueixi la verificació immediata de les condicions d'arrest i la seva legalitat.

El comunicat del grup assenyala que "la llibertat personal és, juntament amb la justícia i la igualtat, un dret fonamental", raó per la qual "la legislació estatal i la normativa internacional limiten la possibilitat de restringir aquest dret a l'existència de criteris d'estricta necessitat i a una duració temporal". També indica que "la detenció de qualsevol ciutadà té un caràcter restrictiu" i que "s'ha de practicar amb la màxima ponderació, com també respectar els principis d'excepcionalitat, subsidiarietat, necessitat i proporcionalitat, en el termini més breu possible".

Fugir de la comoditat

El Col·legi diu que aplicar aquesta màxima "suposa fugir de criteris de comoditat i conveniència horària policial o judicial pel que fa al trasllat de detinguts" i hi afegeix que "s'ha d'analitzar, cas per cas, la necessitat de procedir a l'arrest i la seva proporcionalitat en atenció al supòsit concret que s'imputa a la persona". A més, aposta per garantir "la moderació" en la detenció i per "protegir la dignitat, l'honor, la intimitat i el dret a la pròpia imatge de les persones, com també el respecte de la presumpció d'innocència".

Els missers de les Illes Balears insisteixen en la duració de la detenció preventiva. Diuen que el termini necessari per fer les investigacions pertinents ha de ser tan breu com sigui possible i ha de prevaler sobre el termini màxim i absolut de 72 hores, ja que "té preferència aquell que resulti més beneficiós per a la persona privada de llibertat".