Els governs es prenen ara seriosament l'aplicació de polítiques per tal de garantir un desenvolupament sostenible del territori?
És molt difícil definir què és una política per al desenvolupament sostenible. Ara bé, si ho interpretam com les lleis per promoure la protecció del medi ambient, la veritat és que es fan coses ara per ara. Tot i que mai no ens trobarem en una situació de cobertura absoluta en què es protegeixin els recursos naturals, podríem dir que a partir dels anys 70 s'han fet polítiques més ecologistes.
Quins països ho estan fent millor?
Possiblement són els escandinaus. Allò que passa és que cada país destaca en àmbits diferents. Cada un centra els seus esforços en aquells punts que li interessen més. Uns ho fan bé en la qualitat de l'aigua, com és el cas dels Estats Units, que estan molt avançats en polítiques de protecció de les costes. En contraposició, si parlam de la qualitat de l'aire, per exemple, els EUA es troben molt endarrerits perquè el president anterior tenia interessos importants pel desenvolupament de la indústria pretroliera.
Els nostres ecosistemes es beneficien de l'actual crisi econòmica?
Generalment les recessions econòmiques, en aquest cas, beneficien l'estat de l'entorn: menys fàbriques, menys cotxes i en general una menor despesa d'energia que es manifesta de diferents maneres, totes positives pel que fa al medi. Ara és el moment de fer polítiques de regulació, els governs han de ser valents. En moments de recessió és menys conflictiu perquè hi ha menys pressions. Per exemple, ara hi ha menys gent disposada a construir i, per tant, menys gent que pressioni els que decideixen.
Com es pot justificar reconvertir un sòl no urbanitzable i mediambientalment protegit en un d'urbanitzable?
S'ha de saber quin benefici s'obtindrà socialment amb la urbanització en el cas de la construcció d'escoles o d'hospitals. En algun lloc s'han de fer, no? A més a més, són un servei que ofereix l'Estat. Si realment la societat n'acaba obtenint un vertader fruit, no s'haurà equivocat en la desició. Ara bé, en el cas d'utilitzar el sòl per un interès privat, cal fer sempre la valoració de l'impacte ambiental i cal que qui vol construir demostri que no es pot fer en cap altre lloc. Jo no qüestion si s'ha de crear o no, per exemple, un camp de golf. La desició es basa en el benefici social que n'obtindrà la ciutadania, que és totalment quantificable.
Quins seran els efectes de la taca de petroli a la costa de Louisiana?
És un tema molt seriós. Una gran part de la costa n'està afectada i hi ha importants negocis de pesca, d'activitats de lleure... Nova Orleans ja va ser fortament sacsejada per un huracà i això crec que és molt depriment per a la zona. Es tracta d'un espai que té unes platges excepcionals. A més, altres indrets, com Florida, també seran tocats per aquest accident, no serà un problema localitzat.
Els EUA atreuen molts investigadors. Per què?
Històricament hi ha hagut més fons per a la recerca. Hi ha més institucions i empreses privades a les quals pots anar a cercar recursos, perquè et donin suport. Els Estats Units paguen més als seus professors universitaris que a Europa i tenim una pressió fiscal menor. Per això atreu tant de talent d'altres països. Es tracta d'una qüestió de tenir més oportunitats i també més universitats per poder triar.
Per acabar, com pensau que hauria de ser el creixement de Mallorca per ser sostenible i alhora poder mantenir el sector del turisme?
Allò important és atreure potser menys turistes però que gastin més doblers i estiguin compromesos amb la utilització, per exemple, de les platges. En l'actualitat la recessió econòmica també ha de permetre que el sector del turisme agafi aquestes noves direccions i ara és el moment d'analitzar-ho. Cal donar una orientació més ambiental al món del turisme. Cal plantejar-se si ens interessa mantenir grans infraestructures hoteleres a la costa o si es vol ser més sostenible.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
DOncs en aquesta illa sa gasten 200 milions per destruir llevant amb un tren en un entorn sense la densitat suficient eprquè tingui sentit. Som un cas únic!!! destruir Mallorca en nom d'una falsa, cínica i demagògica sostenibilitat, mentre al resta del món es parla de construir menys i optimitzar infraestructures adaptant-se a les característiques de cada territori. Som la vergonya d'Europa.