Cardona, sortint dels jutjats en una recent vista. | Joan Riera

TW
0

Antoni Capó, el magistrat del TSJIB que instrueix el cas CDEIB, ha dictat una fiança de responsabilitat civil contra l'exconseller de Comerç del Govern Matas, Josep Juan Cardona, de 2.940.380,96 euros, que ha d'abonar en 24 hores hàbils; és a dir, fins dilluns migdia, ja que el cap de setmana no és laborable. Si Cardona no aconseguís dipositar els doblers, es decretaria l'embargament dels seus béns. Davant la resolució del magistrat cal presentar recurs de reforma i també d'apel·lació.
S'ha de recordar que el Ministeri Fiscal va sol·licitar al magistrat una fiança civil de 4.875.441,42 euros. En la interlocutòria de Capó es jutifica la xifra de la fiança civil contra Cardona en base a assegurar la responsabilitat pecuniària dels possibles delictes comesos. En primer terme, es reclamen totes les quantitats facturades per les empreses en el període 2003-2007, de "les quals es diu que Cardona és soci". Aquestes són Gourment &Boutique Islands, Sayju, Comarca Global Consulting i Franco Galaica de Inversiones. La suma total és de 808.177 euros.

Així mateix, es fa esment a les quantitats que figuren en els contractes fraudulents realitzats pel Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) i els suborns o comissions que pagaren les empreses. La xifra dels presumptes suborns és d'1.239.310 euros.

L'acte judicial es refereix, a més, a dues factures del Gabinete Alays SL i d'Isabel Rosselló -esposa de l'exgerent del CDEIB Antònia Ordinas-. La suma de totes dues ascendeix a 112.798 euros. Es parla també d'una sostracció de fons del Consorci per 45.000 euros que s'entregaren a l'empresari Pedro Veny. El magistrat ha sumat les xifres i arriben a un total de 2.205.285,72 euros. Capó remarca que a aquests doblers "s'haurà d'afegir la tercera part o més, o sigui 735.095,24 euros". Així, la fiança civil resultant és de 2.940.380 euros.

El jutge afirma en l'acte que "estam en fase d'instrucció, la qual cosa implica que disposen de meres diligències i indicis i no de proves", que són les que es "practiquen en l'acte del judici oral".

Ordinas i Ferré
Capó apunta que "és interessant destacar que les declaracions d'Antònia Ordinas i de l'exregidor i empresari Felip Ferré impliquen cada una per la seva banda Cardona en els fets investigats i també s'incriminen ells mateixos".
El jutge destaca, així mateix, un escorcoll a casa d'Ordinas, on es va trobar un escrit que atribueix a Cardona la pregunta de "si un contracte privat a Espanya és vàlid a la Xina", i que inclou una referència que l'exconseller "sempre volia mantenir la participació en les societats de manera opaca". Un altre manuscrit d'Ordinas conté l'anotació "PKFA 1.000 euros a partir del primer pagament". El jutge diu que en relació a "P" vol dir "Pepe, és a dir el Sr. Cardona ja que, tot i que ell va dir que només el coneixen així els seus amics, no cal perdre de vista que la Sra. Ordinas sembla, de vegades, dir-li Pepe".

A més, recorda que Ordinas afirmà que Cardona havia encarregat la "realització, gratis, de diversos fulletons de propaganda per a la precampanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 a Eivissa" al també imputat Joan Rosselló. Afegí que l'exconseller i expresident del Consorci "considerava que s'havia de fer el treball sense cobrar, de franc, vista la seva gran facturació amb el CDEIB".

Rosselló facturà -entre 2003 i 2007- fins a 5.509.224,7 euros. Ordinas també indicà en les declaracions que Cardona "li va dir que havia d'arreglar alguna cosa per a Pedro Veny perquè pogués cobrar uns 16.000 euros l'any" i que aquest, entre febrer de 2004 i octubre de 2006, va presentar quatre factures al Consorci per un total de 47.742 euros, sense que hi realitzàs cap estudi ni servei".

El magistrat recorda que Ferré declarà que pagà 25.000 euros a l'antic col·laborador Jaime Jaúdenes a compte de la societat Gourmet per un estudi per al Consorci. Tanmateix, la finalitat real era "aturar una demanda interposada als jutjats en la qual apareixia citat Cardona".

Capó assenyala que la conducta de Cardona corrobora les declaracions d'Ordinas i de Ferré, perquè "sense la seva participació" el que va succeir "no hauria passat mai". A més, insisteix que Cardona "va signar molts d'acords d'aprovació d'expedients i d'adjudicació i formalització dels contractes investigats" i que era "conscient de tot el que se signava, malgrat que ho negui amb l'excusa que ho feia sense llegir".

Notícies relacionades

Cardona i les auditories
En l'escrit remarca que Cardona "en la darrera declaració, i això és molt important, va reconèixer que tenia coneixement de les auditories i que aquestes no sols informaven dels defectes de contractació, sinó també d'altres extrems referits a la defectuosa tècnica de confecció del pressupost i a la situació econòmica del CDEIB". En aquest sentit, el magistrat considera "indici de criminalitat" que en lloc de fer cas a les auditories es decidís seguir en la "cada vegada més ràpida carrera de contractacions i injeccions monetàries principalment destinades al costosíssims pagaments d'informes o estudis mancats d'interès". Assegura que "això sustenta allò manifestat per Ordinas, qui indicà "que com més facturació més comissió".

Se'n va del PP, però no del Parlament

L'exconseller de Comerç del PP, Josep Juan Cardona, sol·licità ahir mateix la baixa temporal com a militant del PP, quan es va saber que el jutge li havia ordenat una fiança civil de 2,9 milions d'euros. Poques hores més tard, el partit digué en un comunicat de premsa que n'acceptava la baixa temporal i li exigia que deixàs el càrrec de diputat, però ell s'hi nega. La portaveu del PP, Aina Castillo, declarà que la decisió de demanar la baixa temporal era "coherent" amb la línia anunciada pel president del PP, José Ramón Bauzá, de donar de baixa els militants imputats i amb mesures cautelars.

El PP ha exigit que Cardona posàs a disposició de la formació la seva acta de diputat, però no el pot obligar a fer-ho. Quan Cardona demanà la baixa temporal al president del PP a Eivissa, Miquel Jerez, ja l'avisà que no renunciaria a l'acta de diputat. Ara, doncs, com que ja no és del PP, passarà al Grup Mixt, com ja va passar en el seu moment amb l'exdiputat uemita Bartomeu Vicens. Cardona demanà ahir que el cas es resolgués tan aviat com fos possible, perquè era "una situació injusta i delicada" que li causava "danys irreversibles".

Reaccions
El portaveu del PSIB al Parlament, Antoni Diéguez, creu que Cardona passarà al Grup Mixt, però tot continuarà com fins ara. Considera que, si el PP ho exigeix, Cardona ha de deixar la Cambra, però que en realitat "hi ha un pacte" entre el PP i el diputat. "Crec que estan d'acord que passi al Grup Mixt i continuï votant amb el PP", afirmà ahir Diéguez, que sospita que la petició del partit de pregar a Cardona que deixàs el Parlament és just una qüestió de façana.

D'una altra banda, el president d'UM, Josep Melià, respecta la decisió del jutge i la del PP de suspendre provisionalment la militància de l'exconseller. Sobre la petició del partit a Cardona perquè deixàs l'acta de diputat, Melià afirmà ahir que "UM no entra en això perquè és una decisió personal de Cardona". El diputat del Bloc Toni Alorda, en canvi, creu que cal regular "el transfuguisme" per evitar casos així, que són una "distorsió" del funcionament de la Cambra i recorda que Cardona "formava part de l'executiva suposadament renovadora de Bauzá".