TW
0

El Govern aprovà ahir el projecte de la llei del sòl, més "restrictiu" a l'hora de permetre la construcció en rústic que el text registrat per UM al Parlament dimecres i que havia servit de punt de partida per a les negociacions portades a terme pel Pacte des de fa més de dos anys. La llei, amb més de 300 articles, difícilment tirarà endavant, perquè necessita el suport del PP o d'UM i aquest darrer partit hi ha presentat un text alternatiu. Si s'aprovàs, les Balears deixarien de ser l'única comunitat de l'Estat que no té llei del sòl.

El conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Biel Vicens (Bloc), responsable del document del Govern, evità comparar-lo amb el d'UM, però finalment apuntà que, en qüestions com la construcció d'habitatges en rústic, és "més restrictiu". El projecte de l'Executiu considera una excepcionalitat que es puguin fer habitatges en rústic i, malgrat que no modifica el requisit de 14.000 metres de parcel·la mínima, si que redueix molt més el percentatge d'ocupació de superfície, les altures i el volum permesos.

No és l'única diferència entre els dos redactats. El del Govern, molt més perfilat tècnicament, també incorpora un capítol referent a paisatge -UM pensava en una llei específica a part- i obliga a tenir en compte l'impacte paisatgístic en actuacions de gran envergadura. A la vegada, regula les polèmiques Àrees de Reconversió Territorial (ART) perquè incorporin veritables reconversions, cosa que el text d'UM no fa. Així mateix, és més pràctic a l'hora de resoldre el problema de les demolicions d'obres il·legals i, en aquest sentit, es preveuen rebaixes del 95% de la sanció per afavorir els enderrocaments de manera voluntària.

El text aprovat ahir dóna, a més, un caràcter d'excepcionalitat a actuacions -indústries, escoles o altres- que, mitjançant un interès general, es permeten fer en un sòl que no és l'idoni. En aquests casos, s'obliga els ajuntaments a incorporar-ho al seu planejament o a esbucar l'obra al cap de 30 anys.

Finalment, la nova norma millora la regulació dels Habitatges de Protecció Oficial; aclareix les responsabilitats de funcionaris i batles quan atorguin llicències il·legals i dota de transparència els convenis urbanístics.
El conseller defensà el seu projecte per "posar un marc normatiu més rigorós que eviti l'especulació i la corrupció que hem patit en aquesta terra". Manifestà que, a diferència del text d'UM, el del Govern parteix de la pluralitat política i d'un procés de participació. "Cal defugir de partidismes i de l'oportunisme polític", advertí Vicens, qui recalcà que ara no és moment de fer una llei que just tingui en compte el punt de vista d'una formació, en referència a UM.

El conseller recalcà que el Govern no va a remolc d'UM, perquè fa més de dos anys que treballa en el projecte, també amb UM, i perquè l'aprovació de l'escrit estava a l'ordre del dia del Consell de Govern des de dilluns, abans que UM registràs la seva proposta al Parlament. En qualsevol cas, es mostrà disposat a negociar-ho tot amb l'oposició durant la tramitació parlamentària.

Melià: "L'Executiu "va a remolc nostre"

L'aprovació del projecte de llei del sòl provocà ahir la reacció de l'oposició. "És evident que el Govern va a remolc d'UM", afirmà en un comunicat la formació. Segons aquests, l'Executiu aprova ara el seu text, perquè dimecres ells registraren la seva pròpia llei al Parlament. Des del PP, el seu portaveu parlamentari, Francesc Fiol, es manifestà en la mateixa direcció i criticà que el Govern s'ha "despertat" i "espavilat" ara que UM ja ha presentat un altre redactat i ho considerà "poc seriós".

El partit que presideix Pep Melià tornà a justificar la presentació de la seva proposta per la "paralització total del Govern" i advertí que "no és assumible" que hagi estat dos anys i mig sense aprovar una llei "d'imperiosa necessitat". UM reconeix que va participar en la redacció de la llei i va arribar a acords puntuals, "però mai totals", i "mentre vàrem ser a l'Executiu mai no va existir un consens o acord general sobre el conjunt de la llei".

El partit de Melià considera "intolerable" la manca de diàleg en el procés d'elaboració de la llei. "No és admissible posar un text sobre la taula i, sense la pertinent discussió i ganes de consensuar, vendre que tot està tancat i qui no ha complit és UM", diu el comunicat. "És ben hora que alguns membres del Govern assumeixin que estan en minoria i que la governabilitat del país passa perquè canviïn l'actitud", afegeix.

Pel seu costat, el popular Fiol recordà que l'Executiu "ha deixat passar tres anys sense presentar una llei del sòl" i considerà "sospitós" que ho faci després que UM presentàs el seu text. De fet, el PP ha garantit el suport a UM perquè la seva proposta s'admeti a tràmit al Parlament i es tramiti.

"El Govern hauria d'haver fet els deures quan tocava i és incoherent que ara que es troba en minoria presenti la llei del sòl i no ho fes quan tenia majoria parlamentària", apuntà el del PP. Si el Bloc advertí que no hi ha precedents al món d'una llei del sòl aprovada a partir d'una iniciativa de l'oposició, Fiol respongué que "no existeix cap Parlament al món on governi la minoria davant la llista més votada, com passa a les Balears". "Veurem si entre tots som capaços de fer una llei del sòl que respongui als interessos dels ciutadans de les Illes", sentencià.