El Govern aprovà ahir el projecte de la llei del sòl, més "restrictiu" a l'hora de permetre la construcció en rústic que el text registrat per UM al Parlament dimecres i que havia servit de punt de partida per a les negociacions portades a terme pel Pacte des de fa més de dos anys. La llei, amb més de 300 articles, difícilment tirarà endavant, perquè necessita el suport del PP o d'UM i aquest darrer partit hi ha presentat un text alternatiu. Si s'aprovàs, les Balears deixarien de ser l'única comunitat de l'Estat que no té llei del sòl.
El conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Biel Vicens (Bloc), responsable del document del Govern, evità comparar-lo amb el d'UM, però finalment apuntà que, en qüestions com la construcció d'habitatges en rústic, és "més restrictiu". El projecte de l'Executiu considera una excepcionalitat que es puguin fer habitatges en rústic i, malgrat que no modifica el requisit de 14.000 metres de parcel·la mínima, si que redueix molt més el percentatge d'ocupació de superfície, les altures i el volum permesos.
No és l'única diferència entre els dos redactats. El del Govern, molt més perfilat tècnicament, també incorpora un capítol referent a paisatge -UM pensava en una llei específica a part- i obliga a tenir en compte l'impacte paisatgístic en actuacions de gran envergadura. A la vegada, regula les polèmiques Àrees de Reconversió Territorial (ART) perquè incorporin veritables reconversions, cosa que el text d'UM no fa. Així mateix, és més pràctic a l'hora de resoldre el problema de les demolicions d'obres il·legals i, en aquest sentit, es preveuen rebaixes del 95% de la sanció per afavorir els enderrocaments de manera voluntària.
El text aprovat ahir dóna, a més, un caràcter d'excepcionalitat a actuacions -indústries, escoles o altres- que, mitjançant un interès general, es permeten fer en un sòl que no és l'idoni. En aquests casos, s'obliga els ajuntaments a incorporar-ho al seu planejament o a esbucar l'obra al cap de 30 anys.
Finalment, la nova norma millora la regulació dels Habitatges de Protecció Oficial; aclareix les responsabilitats de funcionaris i batles quan atorguin llicències il·legals i dota de transparència els convenis urbanístics.
El conseller defensà el seu projecte per "posar un marc normatiu més rigorós que eviti l'especulació i la corrupció que hem patit en aquesta terra". Manifestà que, a diferència del text d'UM, el del Govern parteix de la pluralitat política i d'un procés de participació. "Cal defugir de partidismes i de l'oportunisme polític", advertí Vicens, qui recalcà que ara no és moment de fer una llei que just tingui en compte el punt de vista d'una formació, en referència a UM.
El conseller recalcà que el Govern no va a remolc d'UM, perquè fa més de dos anys que treballa en el projecte, també amb UM, i perquè l'aprovació de l'escrit estava a l'ordre del dia del Consell de Govern des de dilluns, abans que UM registràs la seva proposta al Parlament. En qualsevol cas, es mostrà disposat a negociar-ho tot amb l'oposició durant la tramitació parlamentària.
Melià: "L'Executiu "va a remolc nostre"
El Govern aprova una llei del sòl més restrictiva que la d'UM
Les dues es tramitaran al Parlament sense garanties que surtin. La de l'Executiu limita més la construcció en rústic, afavoreix demolicions d'obres il·legals i restringeix les ART a reconversions
Palma24/04/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.