L'exconseller d'Economia, ahir als jutjats de la via Alemanya. | Ferran Aguiló - P. Bota.

TW
0

La magistrada de l'operació Bomsai, Margarita Bosch, que investiga una presumpta trama d'adjudicació d'obres públiques, decretà ahir presó eludible amb una fiança de 50.000 euros per a Lluís Ramis d'Ayreflor, exconseller d'Economia i Hisenda del Govern de Jaume Matas. El polític del PP disposa de temps fins dijous a les 12 hores per dipositar la fiança penal. La jutgessa també ha adoptat altres mesures cautelars, com la retirada del passaport i l'obligació de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes als jutjats.

Se li imputen presumptes delictes de malversació de cabals públics, suborn i prevaricació. Ramis d'Ayreflor arribà als jutjats a les 11.20 hores acompanyat pel seu misser, Llorenç Salvà. A la segona planta, mitjans gràfics esperaven per retratar el tercer conseller de la legislatura 2003-2007 imputat en suposats casos de corrupció, després de Josep Juan Cardona (cas CDEIB) i Jaume Font (Pla Territorial). A més, en el mateix passadís, els periodistes seguien l'esdevenir d'un altre cas de corrupció, el Palma Arena.

Tot conforme a la legalitat

L'operació Bomsai està sota secret de sumari. No obstant això, va transcendir que Ramis d'Ayreflor havia assumit la seva responsabilitat com a màxim mandatari de CAIB Patrimoni i que havia defensat que tots els concursos i contractes s'havien fet conforme a la legalitat vigent. L'exconseller d'Economia i Hisenda de Matas afegí que l'empresa Atlas Capital Close Brothers és una de les més potents en el mercat i que el seu assessorament era pertinent.

En la trama Bomsai s'investiguen els pagaments de les companyies constructores de la nova seu de la Conselleria de Salut i del Parc de Bombers de Palma a la societat madrilenya Atlas Capital, que es va encarregar de fer els plecs per a les bases del concursos que l'empresa pública CAIB Patrimoni els va adjudicar. Aquestes UTE estan liderades per les companyies mallorquines Sampol (edifici de la Conselleria de Salut) i Llabrés Feliu (edifici del Parc de Bombers). En total, van pagar uns 600.000 euros a Atlas Capital "per assessorament a CAIBPatrimoni de tipus financer i legal en relació" al plec de condicions del concurs. Divendres tres alts càrrecs de l'Executiu de Jaume Matas, l'excap de Tributs Jorge Sainz de Baranda, l'exdirector general d'Emergències Joan Pol i l'exgerent de CAIB Patrimoni Jaume Vidal, detinguts durant l'operació Bomsai, apuntaren cap a Ramis d'Ayreflor com a responsable.

Notícies relacionades

Matí als jutjats

El despatx de la jutgessa del cas Bomsai i la sala on declararen quatre testimonis del Palma Arena tocaven porta per porta i el ja conegut guarda de seguretat Primo les vigilava amistosament. El matí, un altre cop, fou llarg.
Dins el despatx de Bosch també hi havia el fiscal Anticorrupció Miguel Àngel Subirán amb dos policies judicials que partiren poc abans que Ramis d'Ayreflor començàs a declarar. Subirán recollí l'altre fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, que era a la sala del costat -Palma Arena- i poc després començà l'interrogatori, que durà ben bé dues hores i mitja.

En el decurs de la declaració, el secretari judicial del Jutjat d'Instrucció 1 entrà al despatx amb un DVD que contenia documentació sobre el cas. Més endavant, el mateix secretari també entrà a la sala del Palma Arena amb el mateix DVD. A més, passades les 13 hores, un policia judicial accedí al despatx de la magistrada i entregà un parell de carpetes amb més documentació. Seria el mateix fiscal Horrach qui a les 13.30 abandonaria ja l'interrogatori amb dos sobres de la mida d'un foli. Horrach entrà llavors a la sala del Palma Arena, on hi havia el jutge Castro. Subirán també accedí i sortí del despatx de la jutgessa en un parell d'ocasions, sempre amb el mòbil a la mà.

Més de dues hores després, Ramis Ayreflor sortí de la declaració, però no abandonà l'edifici. Es desplaçà passadís endins a l'espera d'una nova compareixença. La Fiscalia Anticorrupció acabava de demanar l'adopció de mesures cautelars contra ell, un total de 50.000 euros de fiança. Minuts més tard, mentre la jutgessa deliberava, el fiscal Subirán partí escales avall fins a abandonar l'edifici. Mentrestant, els mitjans hagueren de baixar a la porta d'entrada primer i a la de darrere passades les 14.30 hores per esperar la sortida de l'exconseller. Finalment, Margarita Bosch decretà les mateixes mesures cautelars que havia demanat el Ministeri Fiscal: presó eludible amb una fiança 50.000 euros a dipositar abans de dijous a les 12 hores. Ramis Ayreflor sortí de l'edifici tocades les 14.40 hores. L'acompanyava el seu misser i tots dos s'abstingueren de fer declaracions.

L'exconseller plega del PP abans que l'expulsin

Lluís Ramis d'Ayreflor no ha esperat que l'apartassin del PP. Qui va ser conseller d'Hisenda del darrer Govern de Jaume Matas s'avançà ahir i en demanà la baixa temporal, que Bauzá acceptà. Així ho confirmà un breu comunicat de premsa del PP que s'envià l'horabaixa, poques hores després que es fes públic que la jutgessa que du el cas Bomsai li havia imposat una fiança de 50.000 euros per evitar la presó. Si Ramis no hagués demanat la baixa provisional, el president del partit, José Ramón Bauzá, l'hauria suspès temporalment, com ja va fer amb els tres primers militants imputats en aquest cas. Divendres, just el mateix dia que la magistrada imposà les mesures cautelars a l'exgerent de CAIB Patrimoni Jaume Vidal, a l'exdirector general de Tributs Jorge Sainz de Baranda i a l'exdirector general d'Emergències Joan Pol, Bauzá els apartà del partit.

Dimecres de la setmana passada el dirigent popular ja havia anunciat que expulsaria immediatament del PP tots aquells afiliats sobre els quals s'imposassin mesures cautelars per suposats casos de corrupció. Divendres ho complí i, aquesta vegada, l'imputat li ho ha estalviat. Abans de la fiança i la baixa temporal, la portaveu del PP, Aina Castillo, digué que la imputació de Ramis "no és una condemna" i en defensà la presumpció d'innocència. "Cal deixar treballar la Justícia i esperar els esdeveniments", declarà. Per la seva banda, la portaveu d'UM, Catalina Julve, manifestà que la renúncia de Ramis a la militància l'honrava i mostrà el "màxim respecte" del partit a les decisions de la Justícia.

El portaveu del PSIB al Parlament, Antoni Diéguez, recordà que, tot i que encara no sabia què s'imputava concretament a Ramis, es tractava d'un exconseller d'Hisenda. "Ja són molts casos", apuntà, per això cal "la màxima celeritat per aclarir-ho tot", afegí. Tot just ahir mateix Diéguez parlà sobre la corrupció en una roda de premsa amb la secretària d'Organització del PSIB, Rosamaría Alberdi, i el portaveu de la Plataforma cívica per l'exemplaritat en la gestió pública, Alexandre Forcades. Els dirigents socialistes indicaren que coincidien amb molts dels punts que reclamava el Col·lectiu, però que els havien d'estudiar. Diéguez, a més, reclamà el vot massiu dels ciutadans com a via per frenar la corrupció. Tant ell com Forcades temen que els escàndols de corrupció puguin augmentar l'abstenció.