Imatge d'arxiu del diputat Toni Alorda amb el president, Francesc Antich, en una sessió parlamentària. | Joan Riera - J.Morey

TW
0

El reglament del Parlament, en l'article 20, diu que els diputats han de fer una "declaració notarial dels seus béns patrimonials i d'aquelles activitats que els proporcionin o els puguin proporcionar ingressos". El Bloc, segons explica el diputat Antoni Alorda, vol fer ara que aquesta declaració sigui de "caràcter públic". El reglament actual és de 1986 i ara els parlamentaris són en ple procés per reformar-lo. Alorda pretén aprofitar-ho per fer-hi alguns canvis. Per exemple, vol que l'exposició de patrimoni es faci quan el diputat assumeixi el càrrec i quan el deixi, perquè es pugui comprovar si hi ha hagut cap increment sospitós. Ara, només s'ha de fer quan el polític assumeix l'escó.

A més, Alorda reclama que la declaració no es faci a un notari, com fins ara, sinó que es dipositi a un lletrat oficial major del Parlament. Així mateix, diu que la relació de béns i d'ingressos es pugui publicar a internet. En aquest sentit, indica que, per preservar la intimitat, acceptarien publicar sols el valor dels immobles i donar-ne l'adreça. "No cal publicar la matrícula d'un cotxe, però sí el model, així se sap quant val", afirma. De moment, s'està fent una primera lectura del reglament, que es preveu que s'enllesteixi aquest mes. Després, hauria de començar la segona lectura i Alorda calcula que la reforma acabarà aquest període de sessions. El diputat del Bloc apunta que els altres grups polítics no han dit que no a la iniciativa, però que, com a mínim per ara, no hi ha acord.

Fonts del PSIB, en canvi, neguen que s'hagi fet cap proposta "oficial" i manifesten que en la fase actual encara no s'incorpora cap esmena, sinó que es repassa un procés de reforma anterior que havia quedat a mitges. Tot i que asseguren que no han pogut valorar la proposta, apunten que és "efectista" i que cal anar més enllà, fent canvis a la legislació. Recorden que en el seu moment ja havien intentat crear una oficina d'investigació del patrimoni. Alorda, per la seva banda, remarca que, si hi ha acord amb la reforma del reglament, la idea es podria fer extensiva al Govern, canviant la Llei d'incompatibilitat d'alts càrrecs. Les Corts valencianes han pres una mesura semblant. La declaració del president, Francesc Camps, féu disparar les alarmes: assegurà que només tenia un compte amb 905 euros, un de compartit amb 1.389 euros, la meitat d'un pis valorat en 110.339 euros, un cotxe Saab de 1995 i un pla de pensió de 8.309 euros.