"Resistència i llibertat" són dues de les característiques de la lluita de l'activista sahariana Aminatu Haidar que se li han reconegut en un acte solemne duit a terme al Conservatori de Música de Palma. El premi internacional Jovellanos Resistència i Llibertat és una iniciativa conjunta del Govern de les Illes Balears i del Principat d'Astúries destinada a reconèixer anualment els valors cívics d'aquelles persones que s'hagin distingit per la lluita per la llibertat i els drets humans i, especialment, de qui hagi estat objecte de persecució pel compromís amb la llibertat, la tolerància i la humanitat.
Haidar, que fou ahir a Palma, criticà "el silenci" del Govern espanyol davant la vulneració reiterada dels drets humans que pateix el poble sahrauí. Fou encara més crítica amb l'Executiu francès, al qual acusà de defensar el Marroc i "negar l'existència del poble sahrauí". L'activista sahariana reclamà a l'Espanya "la defensa del dret a l'autodeterminació, que és legítim i reconegut per Nacions Unides". Reclamà així una actitud més valenta del Govern espanyol, mentre els presidents de les Illes Balears i Astúries, Francesc Antich i Vicente Àlvarez, l'escoltaven amb atenció, acompanyats dels respectius responsables de Cultura, Bartomeu Llinàs i Mercedes Àlvarez, a més de l'escriptora nord-americana i membre del jurat, Barbara Probst.
Així mateix, Haidar exigí la intervenció de l'Executiu espanyol, com a president de torn de la Unió Europea, a favor de la llibertat dels presos polítics saharians. Recordà que en l'actualitat hi ha empresonats "més de 50 polítics saharians" a l'espera de ser jutjats per un tribunal militar. Es mostrà "orgullosa" per rebre el premi Gaspar Jovellanos, que dedicà al "meu poble sahrauí, que vol viure en pau a la seva pròpia pàtria i gaudir dels seus drets fonamentals".
Rebutjà, clar, l'ocupació militar per part del Marroc i reiterà la seva aposta per una solució pacífica del conflicte. En aquest sentit, explicà que la seva lluita és "pacífica" i apuntà que "la pau s'ha de fonamentar en el respecte dels drets humans". En tot cas, Haidar no descartà que els més joves puguin rebutjar la via pacífica i recuperar la lluita armada. L'activista recordà que "la violència just en genera més" i sol·licità una altra vegada la col·laboració internacional per solucionar el conflicte.
Haidar, que el dematí havia visitat el castell de Bellver, on va ser presoner Gaspar de Jovellanos sense explicacions ni judicis, indicà que la figura de l'il·lustrat li havia recordat "la meva estada durant quatre anys en una presó del Marroc, sense judici, amb els ulls embenats i patint tortures físiques i psíquiques. Recordà, en aquest mateix sentit, que des del 1976 han desaparegut més de 500 saharians, dels quals no es tenen notícies.
Haidar finalitzà la intervenció a la cerimònia d'entrega del guardó citant a Jovellanos. "Crec que una nació que s'il·lustra pot fer grans reformes sense sang. Jo també ho crec així", digué.
L'acte havia començat amb una ovació tancada per a Haidar i amb unes paraules del president del jurat, el Nobel José Saramago, absent de la cerimònia per malaltia, que foren llegides per l'editor mallorquí Basilio Baltasar.
El president del Govern balear, Francesc Antich, destacà "l'heroica trajectòria" d'Haidar, mentre que el president del Principat d'Astúries, Vicente Àlvarez Areces, recordà que el jurat concedí la distinció a l'activista sahariana per la seva defensa d'"una causa propera" per als espanyols, "per la tenacitat amb la qual ha sabut donar testimoni dels principis que empara en l'exercici de la llibertat i pel valor amb el qual ha resistit les pressions contra la seva legítima voluntat personal".
A l'esdeveniment també hi eren la presidenta del Parlament, Aina Rado, i els consellers del Govern Bartomeu Llinàs, Vicenç Thomàs, Fina Santiago i Mercè Amer, a més de la batlessa de Palma, Aina Calvo.
Haidar: resistència i llibertat
L'activista sahariana fou guardonada amb el premi internacional Jovellanos per la lluita pel dret a l'autodeterminació del seu poble
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquest Jai es obdcurantista i contradictori no sap el que es diu ni el que es pesca, encara viu al 36, posat dins de la maquina del temps, que estam al segle XXI, L'aminatou aquesta es una apofitada com tants altres però no precisament per questa parida guerracivilista. A pastar Jai obscur i miserable.
Lo d'aquesta senyora no te consol. Ja ho vaig escriure al seu dia, ho repeteixo ara. No tenc cap complex de culpabilitat per la situació del Sahara, es més, literalment men fot. Afegesc a més que ells, els cabdills saharauis donaren suport durant quaranta anys al dictador Franco, tant que permeteren que el seu territori fos denominat "Sahara Español"... i encara no ens han demanat perdó!!!. O sigui que lo de que Espanya és responsable és un absurd, l'España republicana va ser víctima del suport dels saharauis al dictador, o sigui que... a plorar a altra banda. Sen vagi senyora i no torni!!!
Aminatou querida ¿Por qué no dejas de incordiar, criticar a España y a su Gobierno central y te vas a recoger fosfatos o te dedicas también a la cría de camellos? Imagino que no es rentable para tu propio bolsillo y por éso te paseas por el primer mundo en plan líder, dando imagen de desvalida y montando huelgas de hambre ficticias . Me recuerdas mucho a la sra. Benazir Bhutto, que en EE.UU. y Europa la tenían como una santa y resulta que a través de una buena amiga mía que vive en Pakistán, me contó que esa mujer era más bien una buena harpía y una grandísima ladrona, por ello en Pakistán fueron directamente a por ella porque la odiaban y esa es la sensación que me das tú, eres una estupenda harpía y creo que si algún día El Sáhara consigue la independencia, supongo que serás igual de corrupta que la fallecida Benazzir Bhutto. Muchos saludos pero por favor olvídate de España de una vez, gracias Aminatou.
totalment d'acord en que li donin el premi i que segueixi la lluita per l'autodeterminació del sahara, però no ens oblidem que les balears estan dins un marc autonomista que també està lluny de l'autodeterminació. Prou d'hipocresia. Els drets es recolliren per alguna cosa... però clar és més fàcil veure el gep al veí que el nostre propi. Els psociatas i izquierdas unidas son una panda d'hipocrites que necessiten d'aquests actes i dues alçades de puny per creurer-se que encara avui dia fan polítiques d'esquerres.
Que li donin tots els premis que vulguin, però ni un cèntim.
Marroc culpable, Espanya responsable.
Gran encert la concessió d'aquest I Premi Jovellanos. Aminetu és un exemple de tenacitat en la lluita pacífica pels Drets Humans i els Drets Històrics del Poble Sahrauí reconeguts per l'ONU. Gràcies doncs, al Jurat presidit pel Sr Saramago que al marge dels interessos inconfessables de les polítiques exteriors d'alguns governs europeus, ha tingut la sensibilitat i la independència d'atorgar aquest primer premi que, n'estic segur, compartim la majoria de ciutadans de la nostra Comunitat.
"Resistència i Llibertat", "Lluita per l'autodeterminació del seu poble", A partir de termes com aquests, aquí et fitxen i et tracten de nacionalista radical, separatista, "amigo-de-los-terroristas". Esquizofrènia, hipocresia, i mala fe. Això és el que supuren PP i PSOE. Per molt forta que sigui l'amenaça d'una majoria absoluta del PP, MAI MÉS tornaré a votar el PSOE !!!
Quin oi aquesra tia és ben hora de que no faci més es pellaso i encara li donen premis.No hi ha moral.
Soc votant del PSOE y he de dir que el senyor Antich i el president d'Asturies, no tenen vergonya per donar-li un premi dotat amb 40000 EUR a una elementa que l'unic que ha fet es aprofitar-se de nosaltres, de Espanya i de criticar tot lo dia a l'Estat Espanyol i al govern central per demanar les seves aspiracions. Sra. Aminatou per qué no s'en va a Rabat i organitza la vaga de fam davant el palau del rei del Marroc, segur que li donarien molta assistència mèdica i bona atenció. Es que som idiotes amb la de gent que haurien de donarli un premi i el reconeiximent social i han de fer-ho amb una desagraïda i com aquesta tipa. Deu Meu!!!