Els dies 12 i 13 de maig es duran a terme les proves d'accés als Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) i, finalment, aquells qui ho desitgin es podran examinar també de francès. L'alarma va arribar fa uns dies quan estava en marxa el procés de matrícula per poder incriure's a les proves.
Des de la Direcció General de Formació Professional i Aprenentatge Permanent, es va pensar que era convenient no incloure el francès en els exàmens d'accés, tot i que fins ara es podia triar entre francès i anglès en la part comuna, en la qual també es fa prova de castellà, català i matemàtiques. Pel que fa a la part específica, cal examinar-se de dues matèries triades d'entre quatre de possibles de l'opció a la qual pertany el cicle que es vol cursar.
Davant d'aquest canvi, que afectava les persones que fins ara havien estat cursant francès, l'Associació de professors de francès de Mallorca va fer arribar a la Conselleria d'Educació del Govern de les Illes Balears la petició per tornar a incloure-hi aquesta llengua per tal "de no cometre una greu discriminació cap a una part dels candidats i cap a la llengua francesa com a opció legítma, atès que encara és possible estudiar-la com a primera llengua".
Amb tot, finalment sí que hi haurà francès en la part comuna. Com ha reconegut el director general de Formació Professional i Aprenentatge a Distància, Miquel Mestre, "no hi ha professors de francès per a tots els tribunals", ara bé el que es farà és que tots els exàmens se centralitzaran a la Comissió Central de la Direcció General, on es realitzaran les correccions".
Llibertat de les CA
Les comunitats autònomes, com que disposen de les competències en Educació, organitzen com volen l'accés al CFGS. Catalunya ofereix la possibilitat de triar entre anglès, francès i alemany, d'altres no fan llengua estrangera en la part comuna -Extremadura i Galícia-, d'altres permeten triar entre anglès i francès -Andalusia, Navarra i Múrcia- i finalment València i Madrid només fan la prova d'anglès. Mestre assegura que "les proves d'accés no han de dur idioma estranger, però a les Balears oferim cicles formatius on hi ha mòduls en què s'inclou anglès, francès o alemany". El director general de FP defensa la situació que es va produir comentant que "als cicles formatius s'ofereix la possibilitat de fer pràctiques a l'estranger; allò que volem és integrar els nostres estudiants a l'espai europeu".
La presidenta de l'Associació de professors de francès de Mallorca, Maria Gracia Vila, explica que "el comunicat enviat als mitjans de comunicació i també al conseller d'Educació va servir per fer-los canviar de parer". Segons Gracia, "som els més oblidats i esperam que no torni a succeir".•
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.